Naslovnica BIHAĆ Da li je Bosna i Hercegovina okrenula leđa Bihaću i Velikoj Kladuši?...

Da li je Bosna i Hercegovina okrenula leđa Bihaću i Velikoj Kladuši? Talgo vozom i autobusima dnevno pošalju i do 300 migranata Da vlastima u Bosni i Hercegovini nije briga šta se dešava u Bihaću i Velikoj Kladuši govori i činjenica da dozvoljavaju migrantima da koriste sva moguća prevozna sredstva kako bi napustili Sarajevo, Banja Luku, Mostar i druge gradove i došli u Bihać i Veliku Kladušu.

0

Već neko vrijeme vlada opšti haos u Bihaću i Velikoj Kladuši zbog velikog priliva migranata koji većinom dolaze iz Sarajeva i Republike Srpske.

Kako redakcija KRAJINA.BA portala neslužbeno saznaje, ukoliko grupa migranata broji preko 30 osoba, dobijaju popust na prevozničkim kartama i do 50%. Ukoliko je to istina, jasno nam je “odakle vjetar puše”.

Ministar sigurnosti, Dragan Mektić, kao i sve ostale vlasti u Bosni i Hercegovini, dosada nisu poduzeli apsolutno nikakve mjere osim nekoliko suhoparnih sastanaka koje organizuju kako bi pokušali putem medija predstaviti građanima kako poduzimaju neke mjere u rješavanju ovog velikog problema. Uglavnom, osim dodatnih problema i boljeg organizovanja prevoza za migrante, ništa drugo nam ti sastanci nisu ni donijeli.

Grupe migranata u centru Bihaća

Policija Unsko-sanskog kantona na čelu sa komesarom Mujom Koričićem i njegovim najbližim saradnicima svakodnevno poduzimaju nove mjere pokušavajući riješiti problem koji ima cijela Bosna i Hercegovina, a ne samo Bihać ili Velika Kladuša. Međutim, očito je da je sami državni vrh Bosne i Hercegovine razmišljanja da je ovo problem samo za Bihać prema kojem su se i onako maćehinski ponašali.

Komesar policije USK Mujo Koričić

Za portal KRAJINA.BA komesar Mujo Koričić je rekao da su sve moguće policijske snage na terenu i da pokušavaju smiriti situaciju koja je trenutno kao “napuhani balon” koji samo čeka da eksplodira. U protekih 5 dana je preko 900 migranata došlo u Bihać talgo vozom i autobusima. Odgovorno tvrdim da postupamo po dogovoru koji smo imali prije neki dan u Sarajevu, a dogovor je da kada talgo voz dođe na područje USK-a , policija pozove IOM koji će dati tačne podatke o smještajnom kapacitetu za migrante u prihvatnim centrima u Bihaću. Ukoliko imamo prostora, migranti se smjeste, a ukoliko nemamo, vraćaju se nazad u prihvatne centre u Sarajevo. Voz nismo “zarobili” kako to pokušavaju prikazati pojedinci, nego smo ga po dogovoru poslali nazad sa migrantima. Mašinovođa je dobio nalog da vrati višak migranata nazad u Sarajevo dok im ne platimo prevoz. Odgovorno tvrdim da policija Unsko-sanskog kantona nema ništa sa prevozom migranata i da se Željeznice FBIH trebaju obratiti Ministarstvu Sigurnosti BIH. Naša policija brine o sigurnosti građana Unsko-sanskog kantona i ukoliko je ona ugrožena, radimo sve na tome da dovedemo situaciju na zadovoljavajući nivo.

Također smo na spomenutom sastanku tražili da se privremeno suspenduje linija talgo voza kako bi se stabiliziralo stanje na našem kantonu. Kada bi u Sarajevo i Banja Luku dolazilo po 200-300 migranata dnevno bio bi veliki problem, kamo li u mnogo manje  gradove kao što su Bihać i Velika Kladuša.

Danas gledamo pojedine medije iz Sarajeva i Banja Luke koji pokušavaju prikazati građanima Bosne i Hercegovine da je problem u Bihaću i komesaru policije, a nikako problem u prevoznim sredstvima kojima migranti dolaze. Ovo je dokaz da ih ne zanima problem koji imamo mi u Bihaću i Velikoj Kladuši nego samo žele da migranti što prije napuste njihove gradove kako bi se njihov život normalno odvijao, a nas…ko …

Ovom prilikom pozivamo građane Bihaća, Velike Kladuše kao i ostalih gradova Unsko-sanskom kantona da stanu iza naše policije koja se svim silama na terenu bori protiv nekoliko hiljada migranata, ali i nesposobnih vlasti u Bosni i Hercegovini koje su nas dovele do svega ovoga. Vlastima su bili bitni samo protekli Izbori i njihov status gdje će uživati na državnom budžetu i “Bijelom kruhu”, a što Bihać i Velika Kladuša kao i svi građani našeg kantona strepe za svoju sigurnost i što je život njihove djece bukvalno ugrožen, to njih dragi Krajišnici ne zanima.

Ove godine Bišćani ne idu na Gelendere, nisu se ljetos kupali na gradskom kupalištu “Beton”, nisu trčali na trim stazi u Borićima, a sve to zbog velike koncentracije migranata na tim lokacijama.

Pranje garderoba na gradskom kupalištu
Migranti koji bježe od rata ili vojno sposobni muškarci iz zemalja koje trenutno nisi u ratu

Bišćani su se pokazali kao ljudi velikog srca, pomogli im koliko su mogli, ali trenutna situacija u gradu je zgrozila sve Bišćane, pogotovo nakon jučerašnjeg napada na 13-godišnju djevojčicu.

Prije nekoliko dana je napadnut policajac od strane migranta i evo kako trenutno izgleda njegova noga:

Ovo je dokaz koliko naša policija trpi u ovom trenutku. U posljednjih 7-8 mjeseci im se život skroz promijenio kao i njihove redovne aktivnosti. Svaki dan im počinje i završava sa migrantima što znači da im svaki dan počinje i završava sa problemima. Ipak, policija svakodnevno pokazuje svoju veličinu što pokazuje ova fotografija:

Gospodo političari i vlastodršci, Bišćani su tolerantni kao i Kladušćani, dok o policajcima sve vidimo na posljednjoj slici, ne dozvolite da se promjenimo, jer…neće izdobriti.

Na kraju, redakcija KRAJINA.BA portala postavlja nekoliko pitanja ministru Draganu Mektiću i svim ostalim nadležnim institucijama:

Da li znate kako je hodati gradom u kojem ste rođeni i osjećati se nesigurno i strahovati za svoj život?

Znate li kako je kad vam dođe 10-tak migranata, naoružanih hladnim oružjem i provale kuću, auto, kradu bicikla iz dvorišta, napadaju djecu i stare žene kako bi im oteli novac ili mobitele?

Znate li da se migranti više ne boje ni policije i da su kod hotela Sedra fizički napali dva policajca?

Znate li da je prije nekoliko dana provaljeno u porodičnu kuću u kojoj je spavao bračni par i jednogodišnja beba i iz čije su sobe uzeli mobitele i novac. Ako su bili spremni ući u kuću u kojoj neko ima, ući u sobu u kojoj neko spava, onda su bili spremni i na puno gore stvari, ali sreća nije se niko probudio pa su samo uzeli mobitele i novac i nestali. Sutradan je policija pronašla te migrante i jedan od mobitela. I šta sad? Ništa gospodine Mektiću i ostali vlastodršci jer vjerovatno ima lažne dokumente, lažno ime i cilj da što prije dođe do novca ne obazirajući se na naše zakone.

Znate li da je jedan migrant juče pokušao skinuti djevojčicu od 13 godina i ko zna šta joj uraditi u njenom rodnom gradu? On koji je došao iz nekog dalekog Pakistana i ko zna zbog čega je napustio svoju državu, pokušao je nauditi djevojčici od 13 godina gospodine Mektiću.

Sigurno ne znate, jer ste vi na sigurnom, a kada dođete na jednodnevni izlet u Bihać onda vas čuva 20 tjelohranitelja, 100 policajaca i 3 oklopna vozila. Vaša djeca su na sigurnom kao i svih ostalih “važnijih” političara u Bosni i Hercegovini, ali šta je sa Bišćanima i njihovom djecom? Šta je sa Kladušćanima i njihovom djecom? Imaju li oni pravo na normalan život u kojem nema straha da će ih neki kriminalac napasti u centru grada?

Po vašem razmišljanju i dosadašnjem angažmanu, očito nemaju…

Ovo su slike iz posljednje racije koju je odradila policija prilikom pretresa jedne od lokacija gdje se nalaze migranti:

Zamislite sad kako Bišćani i Kladuščani hodaju svojim gradom znajući da je 90% migranata naoružano?

Znate li da Krajišnici po prvi put u svojoj historiji zaključavaju naveče svoje kapije, kuće, zatvaraju prozore, ugrađuju video nadzore i alarme?

Gospodine Mektiću, vi ste izgleda zaboraviti ko su Krajišnici bili kroz historiju i kako su se branili i odbranili od puno većih agresora. Molim vas da poduzmete nešto i da ne dozvolite da proradi KRAJIŠKI INAT, jer ako proradi…