12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

Da li je legitimitet izbora doveden u pitanje: Birači u Australiji još nisu dobili birački materijal

Ako svim građanima BiH ne bude omogućeno da glasaju, to će direktno uticati na rezultate izbora, poručuju iz inicijative “Moja adresa Srebrenica”

Iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” dobili smo prilično začuđujuću obavijest da bh. državljani u Australiji, registrovani za glasanje putem pošte na predstojećim lokalnim izborima, još nisu dobili birački materijal, iako je do održavanja izbora ostalo još samo nekoliko dana.

– Svakodnevno smo u komunikaciji sa našim građanima u dijaspori i veoma smo zabrinuti sto još glasački listići nisu još stigli u Australiju. Upozoravali smo na vrijeme da pandemija koronavirusa otežava aviosaobraćaj i da je otežana distribucija glasačkog materijala. Ako za proteklo vrijeme materijal nije stigao do glasača u Australiji postavlja se pitanje da li će na vrijeme stići do svakog građanina, kako bi na vrijeme distribuiran i vraćen u Bosnu i Hercegovinu, rečeno nam je iz inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

Zbog činjenice da će izbori biti održani u narednih nekoliko dana i da ističu rokovi za vraćanje popunjenih glasačkih listića, u ovoj inicijativi smatraju da se moraju uložiti dodatni napori institucija BiH kako bi se omogućilo svakom građaninu u BiH da konzumira svoje zakonsko pravo propisano izbornim zakonom BiH.

– Upozoravamo da bilo koji propust koji može dovesti u pitanje integritet i zakonitost izbornog procesa neće imati našu podršku i da ćemo u skladu sa tim donositi naše odluke. Još jednom pozivamo sve institucije u BiH da odmah reagiraju i donesu odluke koje neće ugroziti izborni proces u Srebrenici, odluke koje će omogućiti svakom legitimnom Srebreničaninu pravo da glasa i da njegov glas bude ubrojani u konačni rezultat izbora, jer u suprotnom ćemo svi zajedno nositi odgovornost za nepoštivanje zakona koje će direktno uticati na izborni rezultat u Srebrenici, zaključuje se u izjavi ove inicijative.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se