10.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Da li je nedjelja donijela političku prekretnicu i koliko je realno očekivati ekonomski boljitak

Građani Bosne i Hercegovine su u nedjelju smijenili vlast u dva najveća grada, ali i velikom broju drugih lokalnih sredina. Mnogi su u nedjeljnoj noći vidjeli mogući početak ozbiljnih promjena, društvenih političkih i ekonomskih. Pravo je pitanje koliko je to realno?!

IZVORklix.ba

U Sarajevu se desio jedan sasvim očekivan proces smjene nesposobne, učmale i bezidejne vlasti, kako na nivou kantona tako i na nivou lokalne administracije, kaže za Klix.ba ekonomista i zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević.

“Stranke različitih političkih opredjeljenja, ali s jednim ciljem borbe protiv korupcije i definisanja jasnih rješenja, su odlučile sarađivati u interesu građana, što su građani prepoznali i nagradili povjerenjem. Nadam se da će i gubitnici i pobjednici razumjeti poruku, jedni da rade na sebi, a drugi da povjerenje nije bezuslovno i da se mora opravdati djelima”, kaže on.

Svima je jasno kako je ovo sve bilo prvo poluvrijeme i više od lokalnih izbora, dodaje on, jer se radilo o referendumu između dva vrijednosna koncepta, u kojem je jasno da su građani prije svega kaznili aroganciju, bahatost, lopovluke i nepotizam pokazujući da je dosta brutalnog iživljavanja, što je SDA u posljednje vrijeme vrlo intenzivno prakticirala.

“Uvjeren sam da će u godinama ispred nas, na sreću građana, SDA imati vremena raditi na unutrašnjoj katarzi oslobađanja od duboke korupcije i oholosti kojom je kontaminiran dobar dio njihovih prvih violina. Međutim, izuzetno je važno da stranke pobjednice u periodu ispred nas rade zajednički, odgovorno, pošteno, transparentno i na taj način pokažu građanima da su vrijedni dobijenog povjerenja i ne prokockaju početni kapital koji će građani znati nagraditi u cijelosti na općim izborima 2022. godine”, kaže on.

Vrijeme je da do općih izbora pokažemo kako se javne pozicije isključivo koriste za dobrobit građana, dodaje, a ne stranačkih tajkuna i begova i na taj način preuzmemo odgovornost svako u svojoj nadležnosti za provođenje nužnih društvenih i ekonomskih promjena koje će zaustaviti bježanje ljudi iz ove zemlje.

U rezultatima ovih izbora ekonomskog optimizma nema smatra ekonomista iz Bijeljine Aleksa Milojević. On za Klix.ba kaže kako je naš privredni sistem zadat, kako smo ekonomska kolonija Evropske unije, a dokaz za to je valutni odbor.

“Valutni odbor upravlja novcem, a kako se ekonomija pokazuje u novcu, tamo on upravlja svim ekonomskim procesima. U ekonomskom smislu nema opozicije, jer stranke opozicije imaju isti ekonomski program – zaduživanje, rasprodaja, međunaordne investicije, znači svi ekonomski otrovi koji su poznati u ekonomskoj praksi”, kaže on.

Mi smo nerazvijena ekonomija, nastavlja, i ne možemo da izdržimo ono što nam se servira.

“To što narod glasa za opoziciju je više nervoza zbog trenutnog stanja nego nada u bolju budućnost s ovom opozicijom”, zaključuje on.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se