Da li je potrebno liječiti zdravstvo u USK? ZZO u funkciji političke trgovine umjesto razvoja zdravstva

Imajući u vidu sve neregularnosti u vezi sa zdravstvom na području USK, a na koje je ukazao sada već bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Elvedin Sedić (PoMAK) možemo slobodno reći da je zdravstvo itekako potrebno liječiti.

Milijunski gubici novčanih sredstava zbog nemarnog odnosa bivših upravljačkih struktura i menadžmenta pokazali su da potencijala (finansijskog) u ovom sektoru itekako ima. Nažalost političke strukture u proteklom periodu ovaj potencijal u glavnom su zloupotrebljavale za stranačko zapošljavanje, namještanje tendera i izvlačenje koristi za pojedince, nerijetko toliko mizerne da su se ključne političke odluke svodile na ispunjavanje ličnih interesa pojedinih skupštinskih zastupnika samo da bi se osigurala njihova podrška pri glasanju u Skupštini USK.

Ipak, vratimo se na početak. Podaci koje je Sedić u nekoliko navrata iznio u javnost zapravo pokazuju koliko je novca građana (osiguranih lica) godinama zloupotrebom vješto usmjeravano na stranačka zapošljavanja, kupovinu glasova pred izbore, kupovinu podrške zastupnika u Skupštini USK ili pak enormno bogaćenje „ekskluzivnih zastupnika“ ortopedskih pomagala.

Činjenica da je samo u prvih 6 mjeseci ove godine iz Zavoda po raznim osnovama (sanitetski prijevoz, neovlašteno propisivanje terapije, posebni program lijekova, banjsko liječenje, ortopedska pomagala, itd.) nezakonito „izvučeno“ preko 2.000.000,00 KM predstavlja alarmantan i zabrinjavajući podatak. Ovaj podatak ujedno pokazuje finansijski potencijal i mogućnosti koje se otvaraju kada bi se ovaj novac pravilno usmjerio i iskoristio za unaprijeđenje zdravstvene zaštite na području USK. Ukoliko pak iznos multipliciramo vremenskim periodom od svega 10 godina koje su iza nas ova cifra se penje na vrtoglavih 20.000.000,00 KM, kojima je kantonalna bolnica „Dr. Ifan Ljubijankić“ mogla biti izgrađena i opremljena kako to dolikuje jednoj zdravstvenoj ustanovi kantonalnog značaja, a banjsko rekreativni centar Gata izgrađen i opremljen prema najsavremenijim standardima.

Na kraju žalosti činjenica da je direktor koji se prvi usudio oteti „političkoj“ kontroli i uvoditi red u oblasti zdravstva na USK završio neslavnom smjenom političke elite koja je u njemu osjetila opasnost za svoje, po ustaljenom receptu planirane ciljeve.

Naš portal došao je u posjed tonskog zapisa sa sjednica UO ZZO USK gdje je ministrica zdravstva USK-a jasno rekla da zlopotrebe sanitetskog prijevoza i banjskog liječenja graniče sa kriminalom, dok se svim medijskim istupima nakon toga u funkciji odbrane politike i aktuelne Vlade sve to pokušava ublažiti i negirati.

Poslušajte!

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se