DA ZAPAMTIMO JEDNOM ZA SVAGDA: Da li žene mogu da zatrudne TOKOM MENSTRUACIJE?

Tačan odgovor je da možete. Ne postoji vrijeme kada je potpuno sigurno upražnjavati nezaštićen odnos. Šanse da zatrudnite za vrijeme menstruacije manje su nego u drugim periodima ciklusa, ali ipak postoje.

Evo i zbog čega:

Vaša menstruacija nije uvijek ista

Žene imaju veoma različite menstrualne cikluse i mnoge imaju krvarenja (to nije menstruacija) između ciklusa. Stres, bolest i druge okolnosti mogu uzrokovati izostanak krvarenja ili krvarenje prije prave menstruacije, pa je lako pogriješiti kada ste je imali posljednji put, piše “Alo!“…

Ovulacija nije pouzdana

Žene ovuliraju (otpuštaju jajne ćelije) 12 do 16 dana prije menstruacije, ali to često varira. Takođe, mnogim damama menstruacija izostaje zbog male ili prevelike težine, dojenja, bolesti ili lijekova.

Spermatozoidi duže žive

Istraživanja su pokazala da spermatozoidi u tijelu mogu preživjeti i do 7 dana, iako je njihov prosječni vijek 3-4 dana. Trudnoća za vrijeme menstruacije je moguća baš zbog toga što spermatozoidi žive i do nekoliko dana, a vama se može dogoditi da ovulirate ubrzo nakon menstruacije.

Zato je najbolje da uvijek kada imate intimni odnos koristite neki vid kontracepcije, bez obzira da li imate menstruaciju ili ne.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se