Dan kada je slomljen Fikret Abdić – 7. augusta 1995. godine (VIDEO)

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća, te je uspio zaštiti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana ’95”, 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i 7. augusta iste godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage, i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Tog 7. augusta 1995. godine, borci Petog Korpusa Armije RBiH oslobodili su dakle, Veliku Kladušu i time je prestala da djeluje samoproglašena fantomska autonomna oblast “Zapadna Bosna”, pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8705 vojnika, što je ukupno 10152 čovjeka.

Obilježavanje godišnjice zatvaranja logora “Valionica” u Velikoj Kladuši

Godišnjica zatvaranja logora “Valionica” u Velikoj Kladuši obilježano je u organizaciji Saveza logoraša u BiH i Udruženja logoraša Velika Kladuša.

Kako je saopćeno iz Saveza logoraša u BiH, kroz ovaj logor prošlo je gotovo 1.700 logoraša, uglavnom civila, 17 ih je ubijeno a njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Održavanje memorijalnog skupa bivših logoraša su započeli u 18.00 sati ispred spomen-obilježja logorašima logora “Valionica”, u krugu objekta Agrokomerc, u naselju Miljkovići.

– Kroz logore na području Velike Kladuše, koje su organizovale paravojne formacije na čelu sa ratnim zločincem Fikretom Abdićem, prošlo je više od 6.500 logoraša – navodi Savez logoraša u BiH u saopćenju.

https://www.youtube.com/watch?v=NftyssQPMnI

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se