Dan USK i 22. godišnjica pogibije dr. Irfana Ljubijankića

Nije USK tek administrativna jedinica ni goegrafska oblast, USK su njegovi ljudi. To je amanet svakog patriote koji je za domovinu položio svoj život, da bi mi živjeli, istakao je premijer Rošić. Te ratne 1994. u jeku neprijateljske ofanzive, u nepokorenom Bihaću, pripremala se konstitutivna sjednica prvog federalnog kantona, a današnjoj svečanoj sjednici prisustvovali su i neki od svjedoka tih historijskih trenutaka.

Samo Krajišnici su mogli prvi ispunjavati obaveze i biti primjerom ostalima, pripremati konstituiranje Kantona u trenucima dok neprijatelj iz sveg oružja bjesomučno razara našu domovinu, rečeno je.

Historijski i teritorijalno postavljen kao rubno područje zemlje ranjene ratom i umornom od neslaganja, USK kao društveno-politička zajednica, po mnogo čemu, u teškim i nesigurnim vremenima bio jedan od najsvjetlijih tačaka u državi BIH, posebno po neviđenoj borbi za državni integritet i suverenitet BIH, naglasio je predsjedavajući Hušić, čestitajući građanima dvadeset i drugu godišnjicu formiranja USK-a.

Prije dvadeset i dvije godine, 27. maja 1995. godine u jeku jedne od najžešćoh ofanziva u tada opkoljenom Bihaću održana je konstituirajuća sjednica Skupštine čime je formiran Unsko-sanski kanton, prvi u Federaciji BIH. Formiranje kantona ozvaničilo je 45 zastupnika a tom historijskom događaju prisustvovao je i tadašnji ministar vanjskih poslova RBIH dr. Irfan Ljubijankić.

Samo dan kasnije, ministar Ljubijankić je s još nekoliko članova visoke državne delegacije poginuo u helikopteru kojeg su iznad Slunjskih brda, na okupiranom području RH, oborili pripadnici vojske tzv. Republike Srpske krajine.

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE ČLANOVA DRŽAVNE DELEGACIJE RBIH

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u USK, te članovi porodica, danas su na Slunjskim brdima, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježili 22. godišnjicu pogibije članova visoke državne delegacije Republike Bosne i Hercegovine, koji su stradali na tom mjestu u helikopteru oborenom od strane agresorskih snaga, 28. maja 1995. godine.
Unsko-sanski kanton sutra obilježava 22. godinu od konstituisanja. Formiran je 27. maja 1995. godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. Prvoj sjednici Skupštine USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava kantona. Za prvog predsjednika kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.

Prvoj sjednici prisustvovali su i članovi visoke državne delegacije RBiH Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi R BiH u Hrvatskoj i major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a . Na čelu delegacije bio je ministar vanjskih poslova BiH dr. Irfan Ljubijankić.

Dan kasnije, 28. maja, prilikom povratka u Zagreb iz Bihaća, srpske snage srušile su helikopter u blizini grada Slunja u Hrvatskoj, a tom prilikom živote su izgubili članovi državne delegacije. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u USK posjetili su danas mjesto pogibije visoke državne delegacijeu Slunju.

Već neko vrijeme traju dogovori između predstavnika vlasti USK i Grada Slunja o izgradnji spomen parka na mjestu nesreće, koji će podsjećati na vrijednost žrtve visoke državne delegacije BiH.

Prije odlaska u Slunj, u Vladi USK upriličen je prijem za porodice poginulih članova državne delegacije, dok su po povratku u Bihać položili cvijeće na mezar dr. Irfana Ljubijankića, koji je sahranjen u haremu džamije Fethija, u centru Bihaća. Povodom 27. Maja, Dana Unsko- sanskog kantona delegacije su obišle i mezarje Humci, partizansko groblje u Borićima, te katoličko groblje u Žegaru. – piše rtvusk.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se