Naslovnica BiH Dan žalosti u BiH: Cijela država oplakuje policajce Adisa Šehovića i Davora...

Dan žalosti u BiH: Cijela država oplakuje policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

0
Odluku o proglašenju Dana žalosti donijelo je Vijeća ministara BiH, kao i Vlada Republike Srpske. U skladu s tim, zastave će na svim javnim institucijama biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije bit će prilagođene Danu žalosti, dok su svoj program situaciji dužni prilagoditi i javni emiteri.

U 10.30 sati danas će biti održana zajednička komemorativna sjednica ubijenim policajcima, a u toku dana policajci će biti i ukopani.

Sahrana Davoru Vujinoviću bit će obavljena u 12:15 sati na groblju “Sveti Josip” na Ciglanama, a dženaza Adisu Šehoviću u 14.30 sati na mezarju u Buća Potoku.

Građani Sarajeva okupit će se danas u 18 sati na Trgu djece Sarajeva kako bi odali počast ubijenim policajcima i pružili podršku policijskim službenicima koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi zaštitili građane.

“Okupljanje je i apel vlastima da dopusti policiji veće ovlasti te da učini promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrsi pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine. Okupljanje se indirektno može tumačiti kao i glas građana da neće više tolerirati život u općoj nesigurnosti”, saopćilo je udruženje Val koje je organizator okupljanja.

Podsjećamo, Šehović i Vujinović ubijeni su u petak oko 4 sata ujutro u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva pripadnika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, službenici ove policijske agencije do sada su pod nadzorom Tužilaštva KS saslušali i ispitali 49 osoba. Većina njih je i kriminalistički obrađena u prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

U toku prethodna dva dana, između ostalog, izvršeni su pretresi na 12 lokacija na području Republike Srpske.

U akciju pronalaska počinitelja krivičnog djela ubistva dvojice pripadnika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koja još traje, uključene su gotovo sve policijske agencije (MUP KS, MUP RS, FUP, SIPA, Granična policija), dok asistenciju pruža i OSA BiH.

Vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, na čijem području se i dogodilo ubistvo, okarakterisali su ovo kao teroristički čin.

Šehović i Vujinović bili su dugogodišnji, iskusni policajci i ponos Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, porodični ljudi i očevi. Šehović je Srednju školu unutrašnjih poslova završio 1995. godine te je od tada pripadnik policije, dok je Vujinović Akademiju završio 1998. Obojica su nosili čin višeg policajca te, prema riječima njihovih starješina, su se mogli ponositi svojom službom.

Više puta su ih pohvaljivali komesar i ministar unutrašnjih poslova. Šehović je posebno pohvaljen jer je učestvovao u hapšenju opasne kriminalne grupe 2012. godine u Sarajevu.

Iza Šehovića su ostali sin i supruga, a iza Vujinovića supruga i dvoje maloljetne djece.