Danas isplata jednokratne pomoći za saniranje šteta nastalih usljed udara olujnog vjetra

Štete na plastenicima, višegodišnjim zasadima, košnicama i građevinskim  objektima prijavila su 63 lica, većina njih je ispunila uslove za uplatu sredstava za sanaciju, međutim kod 28 prijava dokumentacija nije  kompletna. Ta se lica radi ostvarivanja prava na finansijsku pomoć Općine Bosanska Krupa pozivaju da u što skorijem roku dostave neophodnu dokumentaciju.

Olujni vjetar koji je u decembru prošle godine puhao dva dana pričinio  je veliku materijalnu štetu. Stradali su stambeni, porodični i pomoćni objekti, zatim objekti javnih ustanova, preduzeća, dalekovodi,  plastenici, pčelinjaci, voćnjaci. Najviše su pogođena mjesta na višoj

nadmorskoj visini kao što su Radić, Badić, Zalin, Mustelji itd. Zbog  toga je Štab civilne zaštite Bosanska Krupa na vanrednoj sjednici donio  odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode.

Općina Bosanska Krupa je građanima odmah uputila poziv da prijave  nastale štete. Nakon što su to učinila i pravna i fizička lica, Komisija  za procjenu šteta je izašla na teren, utvrdila stanje, procijenila štete te izradila elaborat koji je prihvatilo Općinsko vijeće. Shodno tome  Općina Bosanska Krupa danas počinje sa uplatom sredstava za sanaciju.

Ukupna procijenjena šteta nastala u decembru u Bosanskoj Krupi iznosi  63.294,00 KM. Od tog iznosa danas je na račune fizičkih i pravnih lica uplaćeno 35.000,00 KM. Sredstva za sanaciju šteta osigurana su iz Kantonalne uprave civilne zaštite 20.000 KM i ostatak sredstava u iznosu 43.295,00 KM iz budžeta Općine Bosanska Krupa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se