Danas nastavak maratonske sjednice Predsjedništva SDA

Predsjedništvo SDA trebalo bi se očitovati o izvještaju Komisije SDA o incidentu u Srebrenici kada je napadnut zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Riječ je o izvještaju Komisije za koje se Predsjedništvo SDA obavezalo da će nakon kompletiranja svih informacija “donijeti odluku o isključenju iz stranke svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja odluke o uvođenju Povjereništva” u Srebrenicu.

Funkcioneri će se vjerovatno izjasniti i o aktuelnim političkim dešavanjima poput neusvajanja seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza u BiH. Naime, prijedlog Vijeća ministara BiH o povećanju akciza nije prošao s obzirom na to da ga nisu podržali zastupnici iz reda SDA i to Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović koji su bili suzdržani, te Salko Sokolović i Senad Šepić koji su glasali protiv dok se zastupnik Safer Demirović uopće nije pojavio na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prošle sedmice oglasio se Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA u Tuzlanskom kantonu koji je poručio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da je bolje da odu u opoziciju ukoliko nisu u stanju ispuniti data obećanja koja se odnose na infrastrukturne projekte. Oni su naveli i da određeni funkcioneri iz TK vrše pritisak na Izetbegovića kako bi destablizovali Kantonalni odbor SDA u TK na čelu sa Mirsadom Kukićem.

HDZ BiH najavio je da će u toku ove sedmice putem klubova u Parlamentarnoj skupštini BiH u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona BiH tako da će se Predsjedništvo SDA najvjerovatnije očitovati i o zahtjevima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

S obzirom na to da vlast na nivou države i entiteta ne funkcioniše građani očekuje da će vrh SDA zauzeti stav i o ovom pitanju posebno ukoliko su uzmu u obzir optužbe koalicionih partnera da SDA onemogućava ili otežava normalan rad koalicionih partnera.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se