Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija/ Rudić: BiH nazaduje, javni emiteri su pred gašenjem

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas. Organizacija „Reporteri bez granica“ u najnovijem istraživanju medijskih sloboda u svijetu navodi da BiH ima najliberalnije zakone koji štite medijske slobode, ali se oni ne provode na adekvatan način, prvenstveno zbog „pretrpanog pravosudnog sistema“.

Konkretni pokazatelji 

– Kleveta je dekriminalizirana 2003. godine, ali još postoji mogućnost podnošenja tužbe. Novinari u BiH su često meta prijetnji i političkog pritiska. Situaciju pogoršava činjenica da „vladini mediji“ i dalje uživaju direktne i indirektne državne subvencije – navodi se u izvještaju.

Bosna i Hercegovina zauzela je 65. mjesto od ukupno 180 država u svijetu koje su obuhvaćene istraživanjem o slobodi medija. Također, prema mišljenju „Reportera bez granica“, ostvaren je napredak, budući da je BiH prošle godine zauzimala 68. poziciju.

Generalni sekretar Udruženja „BH novinari“ (BHN) Borka Rudić za „Avaz“ kaže da iz pozicije bh. novinara, ipak, nije bilo napretka.

– Poznajem metodologiju „Reportera bez granica“. Ona uključuje registriranje ubistava novinara i novinare koji su u zatvoru zbog svog rada. Prema tim parametrima, može se reći da naša država nema velikih problema. Po toj metodologiji, mi jesmo zemlja koja bilježi napredak. Također, i naše zakonodavstvo je vrlo dobro, ali se ne primjenjuje – smatra Rudić.

Dodaje da konkretni pokazatelji govore o nazadovanju, posebno kad se uzme u obzir stanje javnih servisa u BiH.

borka-rudic5

Rudić: Nije bilo napretka 

– Posljednje tri godine se borimo da nađemo politički nezavisno i stabilno finansiranje javnih emitera koji su danas pred gašenjem. Evidentno je i pogoršanje u lokalnim medijama, početkom ove godine imali smo pritiske na medije u Zenici, Bihaću kao i u ostalim lokalnim zajednicama. Veoma je loše što je došlo do porasta broja prijetnji novinarima i političkih pritisaka. Dakle, pogoršani su sigurnosni uvjeti u kojima rade novinari u BiH – naglasila je Rudić.

Nedovoljna zaštita

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić smatra da su pritisci na novinare u BiH izuzetno jaki, a možda samo 20 posto slučajeva prijetnji i napada procesuira se pred sudovima u BiH, što je posebno zabrinjavajuće. Dodaje da novinari u BiH nemaju dovoljno pravne zaštite, te da je Udruženje upravo zbog toga pokrenulo inicijativu da se napad na novinara smatra napadom na službeno lice.

sinisa-vukelic1

Vukelić: Izuzetno jaki pritisci  

– Kao i za mnoge zakone u BiH koje možemo nazvati mrtvim slovom na papiru krivi su političari, oni koji su u vrhu vlasti – zaključio je Vukelić.

Politička i finansijska zavisnost

Osnovna prepreka slobodnom radu medija u BiH je politička zavisnost, smatra 52,6 posto ispitanih građana u BiH, učesnika ankete „BH novinara“ i Fondacije „Friedrich Ebert“ provedene povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

Za 46 posto ispitanika glavna prepreka medijskim slobodama u BiH je finansijska zavisnost medija, a na ljestvici prepreka visoko su rangirani i opća politička klima u zemlji (40 posto), kao i neadekvatan zakonski okvir (36,4 posto).

Ovi podaci su samo dio rezultata empirijskog istraživanja javnog mnijenja pod nazivom „Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode“ koje će u cijelosti biti predstavljeno sutra.

“Duge cijevi” u redakciji

Sigurnost i dostojanstvo novinara koji rade na stalnom je udaru, a nerjetko su se novinari susretali i sa “dugim cijevima” u toku obavljanja svog posla.

Tako su početkom 2016. godine u redakciju „Dnevnog avaza“ upali naoružani pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu.

U decembru 2014. , pripadnici MUP-a Republike Srpske u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo upali su u prostorije redakcije Klix.ba gdje su više od osam sati vršili pretres u potrazi za videom koji je ovaj portal objavio, a na kojem premijerka tog bh. entiteta govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se