Demant na vijest “Nepotizam, neposluh i ganjanje ličnih interesa direktorice Mješovite srednje škole Sanski Most”

Poštovani,

javljam Vam se povodom Vašeg nepotpisanog teksta (valjda i to govori o kakvim se karakterima radi) pod nazivom „Nepotizam, neposluh i ganjanje ličnih interesa direktorice Mješovite srednje škole Sanski Most“, s obzirom da ste u istome iznijeli gomilu gnjusnih laži, podvala i podmetanja, a vjerovatno sve u cilju kako biste dobili neki „lajkić“ ili bar „blagi pogled“ Vaših političkih mecena i, shodno važećem Zakonu, tražim da ga objavite u Vašem portalu u cijelosti i bez bilo kakvog skraćivanja ili komentarisanja.

 

Krenimo redom.

Prvi podnaslov u kojem tvrdice da je „direktorica ukinula dio vjeronauke da bi povećala broj sati svom suprugu kojeg je sama zaposlila“ je u najmanju ruku odraz stupidnosti autora teksta, s obzirom da ste u jednoj rečenici uspjeli napisati čak četiri neistine. Prvo, niko nije ukinuo nikakvu vjeronauku, jer čak i kada bi htio, nije nadležan za to (što niste došli da Vas malo podučim o tim stvarima, ja bih to iz milosti uradio?), drugo, suprug direktorice škole (moja malenkost) je magistar mašinstva i ne vidim kako bi mu ukidanje vjeronauke moglo povećati broj sati, treće, mene nije zaposlila direktorica, s obzirom da sam ja svoj prvi radni odnos u navedenoj školi zasnovao 20.12.1995. godine, a sadašnja direktorica je počela da radi u ovoj školi u maju 1999. godine i, konačno, četvrta laž, čemu povećanje sati, ako svi zaposlenici u Mješovitoj srednjoj školi imaju punu normu, a k tome još, da ‘prostiš, kod nas je „utočište“ našlo čak 20 prosvjetnih radnika iz desetak drugih škola, koji nisu imali normu u matičnim školama. Znate, treba znati upravljati obrazovnom ustanovom kao što je srednja škola.

Sljedeća laž koju bezočno iznosite jeste kako se „roditelji obraćaju resornom Ministarstvu obrazovanja“ (znate, Ministarstvo se piše s velikim slovom „M“-ni ovu edukaciju Vam ne bih naplatio), jer je istina sasvim drugačija. Naime, ovo je prvi put od 1995. godine da učenici Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu idu samo u prvu smjenu, iako broj djece u odnosu na prethodne godine nije smanjen i zaista veliki broj roditelja je lično izrazilo zahvalnost direktorici, kao osobi odgovornoj za raspored sati, zbog toga. Da o godišnjim uštedama po Budžet USK od oko 30.000 KM i ne govorimo, da micanje djece sa ulica u noćnim satima i ne govorimo, da o socijalno-psihološkom kontekstu i pozitivnom ozračju na zaposlene i djecu i ne spominjemo.

Naredna laž je Vaš „biser“ par excellence. Naime, nikakav konkurs za stručne predmete direktorica nije raspisivala, a kolega Kazić Alem je zaposlenik Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu od, pazite sad, 2000. godine i sada Vi „svekolikom pućanstvu“ objasnite šta Vas je nagnalo da smislite ovako monstruoznu i gnjusnu laž. I zbog čega, naravno. Jadni ne bili, ono što ste objavili je samo dopis Ministarstva o bodovanju za rang listu eventualnog tehnološkog viška, kojega u našoj školi nema, a gdje je, opet, čak i Ministarstvo djelovalo suprotno instrukcijama svojih zaposlenika Komisiji za bodovanje nastavnika, koja je zadužena za tu rang-listu i čiji direktorica škole nije član, te ne može ni uticati na rezultate koje komisija utvrdi.

Sljedeća bljuvotina je da „direktorica svome suprugu nije osigurala normu“. Svi profesori stručno-teorijskih predmeta i nastavnici praktične nastave mašinske struke u Mješovitoj srednjoj školi imaju normu, a neki i par sati preko norme. Dakle i „suprug direktorice“ ima punu normu.

Idemo dalje, jer vi u svakoj rečenici imate po jednu novu laž.

Pišete da je „umanjen broj sati fizike“. Pojma Vi nemate ni šta je fizika, ni koliko sati treba da je zastupljena u stručnim školama mašinske struke. Jer da imate, ne biste se brukali i sramotili. U tabeli novog zanimanja (CNC operater) broj sati fizike je isti (dva) kao i u svim ostalim zanimanjima mašinske struke (bravari, zavarivači, automehaničari, limari itd.), ali to treba znati.

Gnjusna je laž i kako su „roditelji djece tražili izmjenu Nastavnog plana i programa“, a resorno Ministarstvo je prvobitno bilo reagovalo, pa kada je vidjelo da se njihovom naredbom (Upozorenje broj 10-38-8608/18, od 04.09.2018., a koje ste vi postavili) krši član 44. stav 5) Zakona o srednjem obrazovanju USK, koji kaže da se djeca sedmično ne smiju opteretiti više od 35 sati, korigovalo je svoj zahtjev.

Sljedeća laž je da je „broj sati vjeronauke umanjen mimo saglasnosti Ministarstva i Islamske zajednice“ iz prostog razloga što je Ministarstvo obrazovanja odobrilo ovaj Nastavni plan i program i svi oni koji su završili makar osnovnu školu (provjeriti „diplomu“ ovog „novinara“) znaju da je to za obrazovnu ustanovu „zakon koji se mora provoditi bez pogovora“.

Treba li da kažem da ste provalili glupost tvrdeći (tako Vi, malo laž, malo glupost) kako Islamska zajednica definiše broj sati bilo čega u sekularnoj ustanovi, pa čak i predmeta vjeronauka i da je to isključivo u nadležnosti resornog Ministarstva?

Drago mi je da ste na kraju ipak uspjeli doći do vrhunca (ne uspijeva to svakome i svaki put), ali, eto, Vama je uspjelo.

I, pri samom kraju, moram Vam u svoje ime, te u ime ostale dvije osobe na prikazanom bilboardu zahvaliti za besplatno reklamiranje u izbornoj kampanji, dok ćete za sve prethodno prvobitno morati da objavite ovaj demant, a ako to ne budete uradili, ja ću zadovoljštinu potražiti na sudu.

I, na kraju, odgovoriću Vam na postavljena nesuvisla pitanja. Niti će resorno Ministarstvo, niti bilo ko drugi da reaguje, iz prostog razloga jer se u Mješovitoj srednjoj školi sve odvija po zakonu, pa je onda i jasno da nema razloga za bilo kakvu reakciju, a Vi ste samo pokušali da se uvučete u…dušu svojim političkim mecenama, a napravili ste toliko autogolova da biste s razlogom mogli da ugasite Vaš portal, jer ovoliku bruku i sramotu častan čovjek ne može tek tako da podnese. Hoćete li Vi moći?

 

 

Šemsudin Habibović, dipl.ing.maš., s.r.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se