Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Dernek do zore: Mafijaše iz zatvora dočekali vatrometom, šampanjcem i napolitanskim pjesmama...

Dernek do zore: Mafijaše iz zatvora dočekali vatrometom, šampanjcem i napolitanskim pjesmama Đovani Ilijano (48) i Silvio de Luka (41) robijali zbog reketiranja

0

Za dva italijanska mafijaša, Đovanija Ilijana (Giovani Illiano, 48) i Silvija de Luku (De Luca, 41), poslije izlaska iz zatvora dočekana su vatrometom u blizini Napulja.

Ilijano i De Luka odležali su osmogodišnju, odnosno desetogodišnju zatvorsku kaznu za reketiranje.

U Monterušelu, zapadno od Napulja, stotinjak rođaka i prijatelja dočekalo ih je šampanjcem, vatrometom i drugim svjetlosnim efektima. U čast njihovog povratka u zavičaj, poznatom po preprodaji droge, unajmljen je i izvođač tradicionalnih napolitanskih pjesama, Antoni Ilardo, koji je mnoge svoje kompozicije posvetio mafijašima koji su još iza rešetaka.

Jedna od najpopularnijih pjesama govori o bijegu iz zatvora, a ostale su bile posvećene onima koji su i dalje u zatvoru.

I sam pjevač poznat je policiji jer je povezan s bosom klana “Vanela Grasi”, Karlom Avaloneom, za koga kažu i da je autor jedne od njegovih pjesama.

Avalone je uhapšen prije dvije godine i osuđen na 16 godina robije zbog brojnih krivičnih djela.
Sve je organizirano bez općinskih odobrenja, a uz nepoštovanje naredbe o zabrani vatromenta koju je izdao lokalni gradonačelnik.

Dva mafijaša povezana su s klanom Beneduce-Longobardi.