Devet znakova da vas partner emotivno uništava: Deveti je najpodliji!

U jednom trenutku on je pažljiv i obasipa vas nježnoću i pažnjom, a onda, odmah nakon toga počinje vikati na vas, jer ste učinili nešto što njemu nije odgovaralo. Česte promjene raspoloženja ukazuju na neuravnoteženu osobu koja svoje frustracije prazni na nekom drugom. Veza u kojoj se konstantno izmjenjuju izljevi nježnosti s pokajničkim riječima izvinjenja nema velike šanse opstati u budućnosti. Ako prolazite kroz sve ovo, sklonite se na vrijeme, piše “Minimagazin“…

Izolacija

On vam pokušava ograničiti kontakt s porodicom i prijateljima, jer smatra da se oni previše miješaju u vašu vezu. Ni pod koju cijenu to ne smijete dopustiti, jer ako vas odvoji od njih, bit ćete nezaštićeni i laka meta za njegovo maltretiranje.

Ljubomora

Emotivno nasilan partner nije samo ljubomoran na vaše prijatelje i porodicu. On je ljubomoran i na vaše snove, ambicije i zacrtane ciljeve. Njega ljuti i sama pomisao da ne ovisite o njemu. Ako vas iskreno voli, nikada vam neće uskratiti priliku da budete sretni.

Česte svađe i izljevi bijesa

On “od miša napravi slona”. Svakodnevne beznačajne prepirke često prerastu u velike svađe. Obično vas ubijedi da je on u pravu ili zbog “mira u kući” i sami mu kažete da jeste. Ako pomislite da bi u takvim situacijama mogao i fizički nasrnuti na vas, potražite pomoć kod vama bliskih ljudi. I, naravno, čim budete u mogućnosti, prekinite vezu.

Čini vas nervoznom

Emotivni “zlostavljač” će na sve načine pokušati vas “ubiti u pojam” te da pokazati koliko je on superioran u odnosu na vas. Često će prijetiti fizičkim nasiljem, ako ne bude sve kako je on zamislio. Ako pored njega osjećate bilo kakvu vrstu straha, vi u toj vezi više nemate što tražiti.

Konstantno vas omalovažava

Što god napravili, od njega nemate podršku. Ništa nikada nije dovoljno dobro, a ni ispravno, kada ste vi u pitanju. Ne dopustite mu da vas omalovažava i cijenite sebe zbog onoga što jeste i što ste sami postigli (bez njegove podrške, naravno).

Stalno mu podilazite

Nema ničeg lošeg u tome ako želite usrećiti svog partnera. Ali, naravno, ako i vi zauzvrat isto dobijete od njega. Veza koja se svodi na vaš ugađanje njemu, nema smisla niti budućnosti.

Osjećate se kao zatvorenik

U ovakvoj vezi, osjećaj bespomoćnosti vrlo je česta pojava. Partner će pokušati kontrolisati sve aspekte vašeg života, uključujući provjeravanje vaš pošte, sms poruka ili s kim provodite svoje slobodno vrijeme. Ako se osjećate kao da ste zarobljeni, nemate o čemu mnogo razmišljati. Oslobodite se “lanaca” i svoj sreću potražite negdje drugo.

Ubijedio vas je da je problem u vama

Poslije svih svađa, ubjeđivanja i omalovažavanja, počeli ste vjerovati da je problem u vama. Jednostavno ste zaslužili da se on tako ponaša. Nemojte se predavati, jer ovo je obična manipulatorska taktika. Trgnite se, jer vrijedite mnogo više od toga.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se