Naslovnica BiH DF i SDP jednoglasni: Nećemo podržati vlast na državnom nivou dok se...

DF i SDP jednoglasni: Nećemo podržati vlast na državnom nivou dok se ne formira vlast u FBiH

0
“Neozbiljno je i neodgovorno davati bilo koju vrstu projekcija o budućoj izvršnoj vlasti u FBiH dok ne vidimo ishod s popunjavanjem Doma naroda Parlamenta FBiH. Tek kada se izaberu delegati iz kantonalnih skupština za Dom naroda, tada možemo govoriti o obrisima ili nečemu što bi eventualno mogao biti početak procesa formiranja vlasti u FBiH”, kazao je Mašić za Klix.ba.

Oba doma u Parlamentu FBiH su ravnopravna. Dom naroda ima veliku ulogu u funkcioniranju izvršne vlasti jer klubovi naroda nominiraju predsjednika i potpredsjednike FBiH, od kojih praktično počinje proces izbora izvršne vlasti.

“Tek tada možemo govoriti o nečemu što bi mogla biti izvršna vlast u FBiH. Kada vidimo omjer snaga u Domu naroda možemo govoriti o izvršnoj vlasti. Što se tiče državnog nivoa, SDP smatra da se proces formiranja vlasti ne bi smio završiti prije nego se formira entitetska vlast”, naglasio je.

Dodao je da SDP ne interesuje da li se nekome žuri da formira državnu vlast.

“Vijeće ministara postoji i funkcionira, odluke se mogu donositi. Država ne gubi ništa, ishitreni potezi mogu samo dovesti do loših rješenja”, zaključio je Mašić.

Slične stavove zastupa i DF-ov Dženan Đonlagić. Poručio je da sve odluke vezano za formiranje vlasti u FBiH i na državnom nivou donose unutar Bh. bloka.

“Mi smo stajališta da novo Vijeće ministara ne treba formirati dok se ne raspetlja ova ustavna kriza vezana za federalni nivo vlasti”, kazao je.

On smatra da bi se, ukoliko bi se krenulo u proces formiranja vlasti na nivou države, zbog SNSD-a i HDZ-a FBiH valjala u političkom blatu.

“Čović bi onda ucjenjivao FBiH vraćanjem na scenu pitanja o Izbornom zakonu. To je za nas neprihvatljivo. Mi smatramo da se pravno treba raščistiti situacija da ne bi naknadno imali problema. Trebamo imati čistu situaciju da se ne bi krenulo u konstituisanje doma koji može biti neustavan. Vjerujemo da će sud u razumnom
roku donijeti odluku”, poručio je Đonlagić.

klix.ba