Didaktičke igračke iz BiH za evropsko tržište

Mladi  bračni par iz Cazina, Senad i Enesa Kapić,priliku za pokretanje biznisa vidjeli su u otvaranju  „Unikatne radionice“ u kojoj  više od godinu dana  izrađuju didaktičke igračake za djecu predškolskog i školskog uzrasta i djecu sa poteškoćama u razvoju.Kreativni i poduzetni uspjeli su svoju ideju realizovati u zemlji nepovoljne poslovne klime.Izazovi sa kojima se suočavaju,među kojima su i uslovi za pokretanje vlastitog posla u BiH, nisu ih obeshrabrili.

– Motivacija je bila da radimo unikatne proizvode od ekološki prihvatljivih materijala, isključivo namjenjene za dječije igračke.Koristimo prirodni materijal drvo (ploča bukva) i netoksične boje na bazi vode namjenjene isključivo za dječije igračke, kaže u razgovoru za Krajina.ba Senad Kapić, inženjer drvne industrije.Govoreći o odnosu lokalne zajednice  Kapić naglašava da su zahvaljujući podršci Fondacije “Mozaik” i programu Omladinske banke uspješno realizovali tri projekta.

-Na taj način smo stekli puno iskustva i to nas je podstaklo da krenemo dalje u smjeru pokretanja društvenog biznisa “Unikatne radionice”.Kroz sve faze koje smo prolazili dobili smo podršku Fondacije „Mozaik“  kao i nesebičnu podršku JU „Medresa Džemaluddin Čaušević“ Cazin na čemu im se ovom prilikom i zahvaljujemo, kazao je Kapic i dodao da su  mnogo naučili od tima Fondacije „Mozaik“,njihovih stručnjaka,mentora koji su im bili potpora u savjetovanju kroz svaku fazu  rada.

Igračke iz ove radionice koriste se u dva centra u Unsko-sanskom kantonu i jednom privatnom centru u Sarajevu, ali interes je sve veći iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz inostranstva.

-Već sada postoji interesovanje tržišta Evropske unije,ali potrebna su nam dodatna ulaganja kako bi zadovoljili potraživanja.Unikatna radionica je krenula od malog projekta, s upornošću ćemo nastojati ostvariti svoje ciljeve, a to je pokretanje društvenog biznisa, brendiranje vlastitih proizvoda i plasmana gotovog proizvoda na šire tržište,objašnjava Kapić.

Didaktičke igračke iz ove radionice su edukativnog karaktera, igračke sa kojima dijete uči, poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti, razvija koordinaciju pokreta ruka-oko,učenje boja, brojeva, slova, geometrijskih oblika,a sve ovo kroz igru i zabavu.

Originalnost i kvalitet ih izdvajaju od većine proizvoda na domaćem tržištu na kojem se  nalaze uglavnom plastične igračke ne rijetko sumnjivog porijekla i rizične za zdravlje djece. Državna Agencija za nadzor nad tržištem BiH proširila je listu nesigurnih proizvoda i saopštila  da je više od 6.000 komada igračaka uglavnom iz Kine povučeno u 2015. godini jer se radilo o opasnim i toksičnim proizvodima.S druge strane, roditelji žele kupovati od provjerenih proizvođača kvalitetan proizvod bez štetnih dijelova koji bi mogli dovesti do neželjenih situacija.

Poslovna inicijativa iz Cazina kao dobro osmišljena i predstavljena zamisao postigla je prve rezultate koje bi vlasti Bosne i Hercegovine trebale prepoznati i u okviru ukupnog reformskog procesa preduzeti konkretne mjere.Osiguranjem bolje ekonomske klime i uslova poslovanja napravili bi korak  ka daljem razvoju unikatne radionice kao i drugih  poslovnih poduhvata u Bosni i Hercegovini.

Primjer didaktičke igračke iz Unikatne radionice:

Ovakva didaktička igračka je odlična za precizno vježbanje pincetnog hvata za čepić a u dobi od 2 godine početi tražiti mjesto koje pripada za oblik time razvija koordinaciju pokreta a kasnije nauči i koji su to geometrijski oblici i kako se ti oblici nazivaju.

Ovo je samo jedan primjer didaktičke igračke iz Unikatne radionice, tu su još slagalica PUŽ, slagalica SAT, SLAGALICA MOZGALICA i mnoge druge.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se