-1.3 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Diplomatski skandal: Austrija zbog Milanovićeve izjave pozvala hrvatskog ambasadora na razgovor

Iz austrijskog ministarstva su najoštrije osudili izjave Milanovića i ambasadoru Hrvatske poručili da su "te izjave najoštrije odbijene". Ambasadoru je, kako piše Die Presse, preneseno "jasno čuđenje o izjavi".

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je tokom boravka u Vatikanu komentirao mjere u Austriji, koja je necijepljene stavila u lockdown. Taj je potez Austrije nazvao “fašizmom”.

Milanovićeva izjava izazvala je, kako piše Die Presse, “diplomatski nemir” u Beču. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatskog ambasadora Daniela Glunčića na razgovor.

Iz austrijskog ministarstva su najoštrije osudili izjave Milanovića i ambasadoru Hrvatske poručili da su “te izjave najoštrije odbijene”. Ambasadoru je, kako piše Die Presse, preneseno “jasno čuđenje o izjavi”.

“Usporedba između mjera protiv pandemije covida-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štititi ljude u Austriji. I tu smo odgovornost preuzeli”, poručilo je austrijsko ministarstvo.

“AUSTRIJA BRANI LJUDIMA DA IZAĐU NA ULICU, TO JE FAŠIZAM”

“U Vatikanu su inače svi cijepljeni, očito prevladava jedan znanstveni pogled na problem, a i maske se nešto slabo nose”, rekao je Milanović novinarima nakon susreta s papom.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti nauka izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije znanstveno pitanje, ovo više veze sa znanošću nema. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?” rekao je Milanović nakon privatne audijencije.

“Poručio sam građanima da se cijepe, ali građani imaju pravo na zaštitu od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je Evropski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustave drugim državama, prati nos BiH s nekakvim slučajevima Sejdić i Finci, što im uopće nije posao, a ovdje ih nema”, istaknuo je, odavši da bi htio čuti stav Suda o pravima ljudi da izađu iz kuće i da im se to brani zato što nisu cijepljeni.

“Gdje su sad evropski birokrati? Ljudima braniti da izađu na ulice? To je fašizam”, rekao je Milanović.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se