Naslovnica BIHAĆ Direktor Havić tvrdi da mu mrtvi migranti zauzimaju frižidere (FOTO)

Direktor Havić tvrdi da mu mrtvi migranti zauzimaju frižidere (FOTO)

0
Vlada Federacije BiH 20. juna je donijela odluku o dodjeljivanju četiri miliona maraka Unsko-sanskom kantonu za ublažavanje posljedica migrante krize, a od toga je preraspodjelom 1,8 miliona KM pripalo Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“.

– Sredstva se utvrđuju za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti u Unsko-sanskom kantonu na osnovu Zaključka Parlamenta Federacije BiH – navedeno je u Odluci Vlade FBiH.

Hitni slučajevi

S druge strane, bihaćka bolnica kuburi sa svim – od opreme do nabavke lijekova i svih drugih pomagala. S pravom se postavlja pitanje na šta je utrošen novac dodijeljen ovoj zdravstvenoj ustanovi prije nekoliko mjeseci.

Jer, migranti i dalje nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, i dalje se pate i nisu zbrinuti. Bolnica prima samo hitne slučajeve, i to kada dođe do međusobnih obračuna noževima i raznim drugim bodežima.

Vršilac dužnosti direktora Hajrudin Havić kaže da je komplicirano objasniti na šta su utrošili novac, odnosno na šta će tek utrošiti.

– Novac još nije utrošen. Dio će biti utrošen na dobavljače, a drugi na projekte uglavnom započetih radova. Imamo i pravosnažne presude po kojima ljudima moramo isplatiti novac, da nas ne bi blokirali – kaže Havić.

Objašnjavajući kako će utrošiti dodijeljeni njovac, Havić izgovara sljedeće:

– Imam problem kada primim tri migranta na Patologiju i koji mi blokiraju frižider na 35 ili 40 dana, a imam devet mjesta. Onda moram raspisati tender i opremiti Patologiju, proširiti kapacitete da bih mogao funkcionirati, a niko me ne pita što nisam mogao platiti lijekove.

Poznato je da migranti već sada u Kantonalnu bolnicu imaju pristup samo ako su teško povrijeđeni ili ako boluju od neke zarazne bolesti te se onda smještaju pod nadzor ljekara ove ustanove, kako ne bi došlo do epidemije.

Također, poznato je i da ljekari Doma zdravlja Bihać utorkom i petkom odlaze u ambulantu u selu Zavalje, gdje liječe najugroženije slučajeve iz kampa Vučjak po dva sata oba dana.

Međutim, naspram 2.000 migranata koliko ih u svakom trenutku boravi u ovom prihvatnom centru, to je kap u moru.

Isporuka reagensa

– Kad mi čovjek ne isporuči reagense, nema rada ni za migrante ni za domicilno stanovništvo. A mene što se tiče, ja radije neću nikako primiti migrante u bolnicu kako bih domicilno stanovništvo primio. Zbog njih postojimo – kaže na kraju Havić.

Požar unazadio rad bolnice

Kantonalna bolnica u Bihaću ima oko 12 miliona maraka duga. Prošle godine poslovala je pozitivno, ali su ranija dugovanja kamen spoticanja. Ne treba zaboraviti ni katastrofalni požar koji je pogodio ovu zdravstvenu ustanovu u noći sa 25. na 26. juli 2013. godine. Tada je požar krenuo iz potkrovlja glavne zgrade bolnice, proširio se na najznačajnije odjele u ovom objektu – operacione sale, laboratorij, Mikrobiologiju, Radiologiju, Dječiju hirurgiju, kompletnu dijagnostiku, Abdominalnu hirurgiju.

Kapaciteti bolnice smanjeni su sa 680 na 450 kreveta.