13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Đikić: Ovo još uvijek nije vrhunac pandemije

IZVORavaz.ba

Profesor Ivan Đikić za HRT je iz Frankfurta rekao kako ne misli da smo dosegli vrhunac epidemije.

– Svi podaci ukazuju da smo vjerojatnije još uvijek na uzlaznom dijelu većeg jesensko-zimskog vala pandemije. Upravo radi toga trebamo biti vrlo pažljivi i dobro se pripremiti tehnologijama, mjerama, zdravstvenim sistemom i pravilnim komuniciranjem na dugotrajniju borbu s ovim virusom. O tome je vrlo argumentirano govorila Angela Merkel u svom obraćanju”, kaže prof. Đikić.

Dodao je i da nemamo kontrolu nad ovom panedmijom jer se virus “širi puno brže nego što nam govore podaci/ brojevi testiranja”.

Iako mnogo zemalja već kreće u djelomični ili potpuni lockdown, Hrvatska im se još nije priključila, a s tim se prof. Đikić ne slaže.

– Posljedice toga su nekontrolirano i veliko širenje virusa, pretrpanost zdravstvenog sistema i veliki broj umrlih (10 puta viša smrtnost nego u proljeće). Umjesto da Vlada RH objavi jasno da je to naša službena strategija i da preuzimamo te rizike, mi pokušavamo uvjeriti građane da to nije istina i da mi koristimo pravilne mjere koje smanjuju širenje zaraze, no, brojevi nas demantiraju iz dana u dan. Medijske izjave i podaci se prilagođavaju politici što je upravo suprotno onome sto smo radili u proljeće. Tada smo bili uspješni jer smo pratili nauku i točne podatke, kaže Đikić i dodao da je uvođenje novih restriktivnih mjera, koje su već pokazale uspjeh u Hrvatskoj, neophodno.

No, smatra, prije potpunog lockdowna tu su još mnoge mjere koje se mogu uvesti.

– Prije nego dođemo do faze potpunog lockdowna imamo preko 20-tak pravilnih mjera koje smo već trebali postepeno uvoditi. Primjerice, prva mjera je zatvoriti noćne klubove i noćne barove. Kako možemo opravdati da noćni klubovi još nisu zatvoreni? Znamo da su tokom ljeta noćni klubovi bili izvor 25% širenja sve zaraze i nismo ih zatvorili. Zašto? Ako su noćni klubovi baza ekonomije neke zemlje onda je stvarno nešto krivo u toj zemlji. Pravilnim mjerama možemo ograničiti štete u privredi. Najveća opasnost za privredu je nekontrolirano širenje virusa i ulazak u tvornice, radna mjesta i zatvaranje privrede zbog prodora virusa u firmama. Takav gubitak kontrole nad ovim virusom će posljedično dovesti do većih ekonomskih gubitaka nego dobro planirani restriktivni plan s poštednim djelovanjem na ekonomiju. O tome govore i stručni podaci ekonomista – kazao je Đikić za HRT.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se