10.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Dobra vijest za OK BIH: Iz olimpijske solidarnosti MOK-a, 25 posto više novca

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odlučio je za 16 posto povećati ukupni budžet olimpijske solidarnosti za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Prema novoj projekciji, budžet će iznositi 590 miliona američkih dolara, a ovom odlukom MOK će dodatno pojačati podršku sportistima, nacionalnim olimpijskim komitetima i kontinentalnim udruženjima.

– Važna lekcija za koju se nadam da smo je svi naučili iz trenutačne krize u pandemiji COVID-19 jest da nam treba više solidarnosti. I to – više solidarnosti unutar društava, ali i među društvima. Solidarnost je jedna od ključnih olimpijskih vrijednosti koju aktivno proklamujemo. Današnja odluka o povećanju budžeta programa Olimpijske solidarnosti za sljedeći četverogodišnji ciklus za 16 posto, odnosno na 590 miliona dolara, snažna je demonstracija solidarnosti u doba svjetske krize, poruka je predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Osim toga, MOK se odlučio i za 25-postotno povećanje financiranja direktnih programa podrške sportistima, a taj plan predstavio je član Izvršnog odbora MOK-a i predsjedavajući komisije Olimpijske solidarnosti Robin Mitchell. U periodu 2021. – 2024. Olimpijska solidarnost bit će usmjerena i prema svijetu nakon korona virusa, što znači da u svim financijskim programima prioritet imaju njezini izravni korisnici – sportisti i nacionalni olimpijski odbori. Programi Olimpijske solidarnosti za sportiste dotiču se svih aspekata životnog ciklusa sportista, od početnog nivoa bavljenja sportom do razdoblja nakon karijere, i ostat će u središtu prioriteta sportskog razvoja Olimpijske solidarnosti.

Tokom sastanka istaknuto je da bi trebalo ojačati decentralizaciju dijela sredstava kontinentalnim udruženjima kako bi se razvili održivi programi, sukladni kontinentalnim specifičnostima. U tu svrhu povećan je na protuvrijednost od 500 000 dolara proračun koji se dodjeljuje svakom nacionalnom komitetu za njegove nacionalne aktivnosti u jednoj olimpijadi, a budžeti programa za kontinentalne specifičnosti povećani su za 24 posto.

U sklopu četverogodišnjeg plana za razdoblje 2017.-2020. Olimpijskom solidarnošću podržano je više od 25 000 sportista, uključujući 3000 sportista ljetnih i zimskih sportova koji su nagrađeni olimpijskim stipendijama za pripreme nastupa na predstojećim Igrama. Sportisti i sportašice koji su bili olimpijski stipendisti na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojili su 101 medalju (33 zlatne, 26 srebrnih i 42 bronzane).

Budući da MOK ovim modelom solidarnog financiranja distribuira 90 posto svih svojih prihoda u korist sportista i razvoja sporta te paraolimpijskog sporta širom svijeta, tokom prošle olimpijade podijeljen je ekvivalent od 5 milijardi dolara ili 3,4 miliona dolara dnevno.

Ova financijska potpora koristi sportašima iz svih 206 NOO-a, od olimpijskog tima MOO-a za izbjeglice do predstavnika svih olimpijskih sportova, bez obzira na popularnost, osiguravajući istinsku univerzalnost i raznolikost Olimpijskih igara i olimpijske zajednice.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se