Dodajte sodu bikarbonu kada kuhate jaja, rezultati će vas oduševiti

IZVORavaz.ba

Taj ćete problem lako riješiti ako u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodate kašiku sode bikarbone. Starija jaja se lakše gule, dok je sa svježima veći problem oguliti ih. Soda bikarbona će povećati vlažnost, zbog čega će se i ona lakše guliti.

Starost jaja možete provjeriti ako ih prije kuhanja stavite u vodu. Ako potonu u stranu (u vodoravnom položaju) i dalje su vrlo svježa. Ako potonu, ali stoje okomito, idealna su za kuhanje. Ako isplivaju na površinu, stara su.

Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv njihovog pucanja.

To možete napraviti na dva načina, da jaja izvadite iz frižidera i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ugriju ili da ih stavite u toplu vodu iz česme na nekoliko minuta. Ljuska puca zbog nagle promjene temperature.

Pazite da su jaja potopljena kad ih kuhate jer neće biti jednako kuhana. Ako ih prekuhate, žumance će biti zelenkast, a bjelance gumenast.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se