-0.2 C
Bihać
Utorak, 7 Decembra, 2021

Dodik prijeti državnim udarom: Vrijeme je za ‘Brzi bosanski odgovor’

Direktno i bez uvijanja Milorad Dodik najavio je akciju državnog udara u namjeri srpsko - hrvatske disolucije BiH.

Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovdje biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance. Evo, postavljam pitanje: što bi Sarajevo učinilo da mi to napravimo, kazao je Milorad Dodik u intervjuu za izdanje Večernjeg lista u BiH.

Dodao je da politička vlast u BiH ne bi mogla upotrijebiti vojsku, ali ni policiju, jer Federalna uprava policije nema pravo prelaziti međuentitetsku i međukantonalnu ligu.

Direktno i bez uvijanja Milorad Dodik najavio je akciju državnog udara u namjeri srpsko – hrvatske disolucije BiH. Iako vjerovatno svjestan da je to u aktuelnom momentumu teško izvodivo, Dodik pušta probni balon, kako bi ispipao

odlučnost i spremnost na reakciju onih koji BiH ne vide nikako drugačije do suverenu, cjelovitu i nezavisnu BiH.

I zaista, osim tradicionalno nejasne reakcije Željka Komšića, koja ne sadrži elemente državničke odlučnosti, uz već viđeni politički sarkazam, ostali su prešutjeli i ostali nijemi.

Dodik proziva Sarajevo, a zapravo misli na svog koalicionog brata Bakira Izetbegovića, s kojim dijeli vlast na nivou države iz koje bi izašao. Da je Izetbegović iole pismen i politički vispren, za manje od 24 sata bi sve bilo spremno za odgovor na Dodikove najave.

No, osim Izetbegovića i SDA, trebali su, a nisu, reagovali i ostali bošnjački i probosanski politički centri. Zapravo, sve političke opcije koje kohabitiraju Bosni i Hercegovini u punom smislu, morale su odlučno poručiti Dodiku da će reakcija biti spremna. Ovako se postavlja pitanje, je li Dodik postigao što je htio, s obzirom na izostanak reakcije.

Umjesto aktiviranja svih alarma, politika koja se deklarativno zalaže za demokratsku i jedinstvenu državu, je ušutjela i prešla preko svega.

I ne samo Sarajevo. Reagovati su trebali i hrvatski politički predstavnici koji ne spadaju pod skute Dragana Čovića. Osim ako se i oni potajno ne nadaju državnom udaru Milorada Dodika.

Ipak, najpozvanija da reaguje je Stranka demokratske akcije, koja po vertikali i horizontali obnaša vlast u BiH. Stranka koju vodi Bakir Izetbegović upravlja ministarstvima odbrane i sigurnosti, a ima i člana Predsjedništva BiH.

Ako nisu u stanju reagovati na najave, hoće li biti spremni kada Dodik s riječi pređe na djela.

“Federalna policija ne može prijeći entitetsku granicu, niti iz jedne županije u drugu”, kaže Dodik. Ko se sjeća početaka migrantske krize i prebacivanja migranata u kamp Salakovac, Dragan Čović je pokušao pokazati da je to tačno.

Ipak, nakon odlučnije poruke i spremnosti na akciju u MUP-u Federacije i Federalnoj upravi policije, policija je ušla u HNK.

Takva odlučnost potrebna je danas. Primjera radi, ne bi bilo loše uputiti FUP-ovu jedinicu u zapadnu Hercegovinu, čisto da se Dodiku i Čoviću pokaže da je to moguće.

Jer najava državnog udara je posljednji korak ka pokušaju realizacije politika disolucije koju u tandemu vode Dodik i Čović.

Također, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić nadležan je za sve sigurnosne agencije na nivou BiH. Simptomatično je da je i on ostao nijem, pa se nadamo da mu i ova Dodikova ideja nije seksi kao migranti.

Nijemo sve posmatra i ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Dodik je aktivirao alarme, hoće li se bošnjačka i probosanska politika probuditi ostaje da vidimo.

Ono što je posebno čudno u svemu je i mjesto s kojeg Dodik najavljuje antidržavni potez. Nakon posjete Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću u ime velikosrpske politike, Dodik je u intervjuu mediju velikohrvatske politike otkrio priču o razbijanju BiH i državnom udaru.

Svjestan da će tako maskirati svog nalogodavca i šefa Aleksandra Vučića, Dodik sada prijeti sa zapada, umjesto s istoka.

Iako je često puta govorio o “nemogućnosti BiH”, “referendumu” i slično, Dodik je svega dva puta spomenuo opciju državnog udara udruženih bosanskih Srba i Hrvata protiv BiH i Bošnjaka.

“Herceg-Bosna i te kako može biti realnost. Jer, ako Hrvati nju istinski žele, a ako nju onda podrži i Republika Srpska – onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina”, kazao je Dodik Darku Hudelistu, prije šest godina, dok je ugledni novinar “Nedjeljnog Jutarnjeg” s njim obilazio manji bh. entitet.

I sam Hudelist prokomentarisao je Dodikovu namjeru kao Dodikov plan za državni udar u pravo vrijeme i naravno otcjepljenje.

“Milorad Dodik izrazio je bit svojih aktualnih političkih nastojanja, u koja ulazi i nuđenje dogovora ili sporazuma s Hrvatima u BiH o stvaranju tzv. labave konfederacije u BiH i budućega, kad za to, kako kaže, dođe vrijeme, osamostaljivanja i otcjepljenja i RS i hrvatske konfederalne jedinice ili države tj. pretpostavljene Herceg-Bosne”, napisao je Hudelist.

I zaista, predugo traje Dodikova prijetnja raspadom BiH. Ova posljednja o državnom udaru,  najozbiljnija i najdirektnija. Bosnom i Hercegovinom morali bi odjeknuti alarmi uzbune, koji bi označili početak priprema za brzi odgovor secesionističkom idiotu iz Laktaša i partneru, kriminalcu i UZP-ovcu iz Mostara.

Vrijeme je za “Brzi bosanskohercegovački odgovor”.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se