11.2 C
Bihać
Četvrtak, 2 Decembra, 2021

Dogovorena raspodjela 250 miliona eura pomoći EU!

Nakon pozitivnog signala iz Brisela slijedi procedura koja je definirana Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i ratifikacija sporazuma

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla dobiti makrofinansijsku pomoć Evropske unije u iznosu od 250 miliona eura, saznaje „Dnevni avaz“.

Dogovor o raspodjeli novca postigli su entiteti i Brčko Distrikt.

Brojne primjedbe
Podsjećamo, Delegacija EU odgovorila je bh. vlastima na primjedbe koje su dostavljene krajem jula na tekst memoranduma i sporazuma, a nakon čega su nastavljeni pregovori bh. vlasti na kojima je bilo da dogovore i usaglase raspodjelu ovog novca.

Primjedbe su uputili entiteti i Brčko Distrikt, koji traži da im se, umjesto jedan posto, dodijeli dva posto pomoći. Prema informacijama „Avaza“, raspodjela pomoći od EU prvenstveno je bila zamišljena kao ona od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), po principu da FBiH pripadne 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko Distriktu jedan posto.

Iako je bh. ekonomija u padu, iz RS su željeli da se država BiH izbaci iz memoranduma, kako bi oni, kao entitet, bili vidljivi. Ipak, predstavnici entiteta i Distrikta Brčko dogovorili su raspodjelu ovih sredstva. Na ovaj način otklonjen je jedan kamen spoticanja za dobivanje međunarodne pomoći. Naime, entiteti su dogovorili da udovolje zahtjevu Distrikta Brčko.

Dakle, makrofinansijska pomoć trebala bi biti raspoređena tako da Federaciji pripadne 61 posto, Republici Srpskoj 37, a Distriktu Brčko dva posto.

– FBiH i RS pristale su da se odreknu po pola posto sredstava kako bi namirile Distrikt Brčko. Međutim, u pitanju je dnevna komunikacija. Urađen je tekst memoranduma koji će biti dostavljen EU, nakon toga izradit će se sporazum koji je manje-više formalnost nakon usaglašenog memoranduma. Potom slijedi procedura koja je definirana Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. Sljedeći korak je ratifikacija u Predsjedništvu BiH i parlamentima – pojašnjeno nam je.

Promjena modela
Kako saznajemo, Evropska komisija u narednom periodu trebala bi razmotriti memorandum te prihvatiti promjenu načina raspodjele novca unutar BiH, tačnije od ustaljenog modela prema kojem se do sada dijelio novac MMF-a.

Pretpostavlja se da novi način raspodjele novca neće biti sporan za Evropsku komisiju.

Prva tranša već početkom sljedeće godine
Pregovori o makrofinansijskoj pomoći EU nastavljeni su poslije sezone godišnjih odmora nakon što je BiH ostala praktično jedina zemlja koja nije uspjela povući sredstva EU. Ukoliko u oktobru budu završeni memorandum i sporazum, onda bi prva tranša bila doznačena početkom iduće godine, odnosno polovina iznosa od 125 miliona eura. Druga tranša bi uslijedila nakon ispunjenja određenih uvjeta.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se