Dokaz da je Hrvatska pokradena: Sudac je prekršio osnovno pravilo VAR-a

Glavna tema svjetskih medija i društvenih mreža nakon finala SP-a je penal dosuđen u 38. minuti, iz kojeg je Griezmann pogodio za vodstvo Francuske 2:1 i prema mišljenju mnogih tako prelomio utakmicu.

Ali, gotovo da je konsenzus kako tog penala nije bilo i da je sudac Nestor Pitana teško pogriješio na štetu Hrvatske, koju je tako “ubio”, jer iscrpljena napornim putem do finala nije imala snage za još jednu nadoknadu minusa protiv Francuza. Posebno jer je Hrvatska u tom dijelu igre dominirala, pa je dvojbeno dosuđenim penalom doživjela višestruki udarac.

https://twitter.com/Adridam/status/1018567694432522240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1018567694432522240&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2011585

Podsjećamo, lopta iz kornera pred golom Hrvatske pogodila je u ruku Ivana Perišića i otišla u korner. Francuski igrači žestoko su prosvjedovali, ali Pitana se nije obazirao na njihove zahtjeve za penalom. Ipak, nakon što je od videoasistenta dobio poruku preko slušalica, otišao je do ruba terena i pregledao snimku sporne situacije. Potom je promijenio svoju prvotnu odluku i pokazao na penal.

Peter Walton, bivši sudac u Premier League, priklonio se mišljenju brojnih kolega i rekao da je Pitana dvostruko pogriješio kada je dosudio penal za Francusku. Kao stručni komentator ESPN-a na SP-u ovako je objasnio veliku sudačku grešku:

“Ovo nije igranje rukom. Točno je da je lopta udarila igrača u ruku, ali ta ruka bila je u prirodnom položaju. Lopta je iznenadila igrača, došla je neočekivano i on nije mogao stići izraziti namjeru igranja rukom.” izjavio je Walton.

Ali dok je ovo stvar njegova dojma, subjektivne procjene, ono na što je podsjetio je egzaktno, a to su pravila:

“Gledanje usporene snimke treba se koristiti samo za utvrđivanje postojanja kontakta, a kontekst se određuje snimkom u normalnoj brzini. Sudac je previše vremena proveo za ekranom na kojem je pregledavao snimku, a da bi me uvjerio kako je ovo čista situacija”.

Evo što o tome doslovno kažu pravila FIFA-e o gledanju i korištenju usporene snimke:

“Sudac snimku može pregledavati usporeno ili normalnom brzinom, ali usporena snimka treba se koristiti samo za utvrđivanje kontakta prilikom fizičkih prekršaja ili igranja rukom. Snimka se normalnom brzinom mora pregledavati kada se utvrđuje intenzitet prekršaja ili kada se utvrđuje je li igranje rukom bilo namjerno. Ostali dužnosnici ne mogu pregledavati snimku osim ako to od njih ne zatraži sudac.”

Dakle, Pitana se u situaciji u finalu mogao koristiti VAR-om, ali ne tako da je snimku pregledavao usporeno.

S obzirom na to koliko je vremena proveo za ekranom, ESPN-ov ekspert uvjeren je da je to radio upravo tako.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se