DOKAZ ŠIRENJA KORONAVIRUSA ZRAKOM: Jedan putnik zarazio gotovo pola autobusa…

Članak objavljen u utorak u časopisu “JAMA Internal Medicine” opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u januaru ove godine, prije nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa.

Naučnici vjeruju da je putnik, čiji spol nije objavljen, vjerovatno bio nulti pacijent, jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine.

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu. Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u stražnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem.

Povrh toga, nulti pacijent tokom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja.

Naučnici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je, vjerovatno, pridonijelo širenju virusa.

“Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 veoma zarazan patogen”, napisali su naučnici.

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolima, poput istraživanja o ‘putovanju’ virusa između stolova restorana u južnome kineskom gradu Guangzhouu.

Izvor: krupljani.ba