Doktori tokom operacije povraćali: Iz mladića izvadili užas težak 13 kilograma

Ovom Kinezu je tako izgledao život sve dok mu doktori nisu uklonili skoro 75 centimetara otečenog debelog crijeva teškog 13 kilograma, i prepunog izmeta koji se tu skupljao od njegovog rođenja.

Magazin Inverse piše da je ovaj anonimni muškarac bolovao od Hiršprungove bolesti, urođenog stanja koje uzrokuje nedostatak nervnih ćelija u utrobi, što dovodi do, hm, da budemo fini, problema sa pokretljivosti.

U zdravom digestivnom sistemu, hrana i otpad se kreću kroz crijeva peristaltikom, ili nevoljnim kontrakcijama mišića. Ali kod ljudi koji pate od Hišprungove bolesti, peristaltika ne funkcioniše u određenim dijelovima debelog crijeva, to jest, kolona. Izmet se zadržava u samom crijevu, koje zbog toga otiče i, ako to traje dugo vremena, može da preraste u nešto što se zove “megakolon”. Ako će crijevo perforirati, ili se pocijepati, oslobađanje bakterija u tom procesu može da dovede do šoka ili sepse i, posljedično, smrtonosne opasnosti. Stoga je operacija ovom čovjeku najvjerovatnije spasila život.

Ovaj poremećaj se obično sreće kod novorođenčadi, i otkriva se ukoliko im crijeva ne rade 48 sati poslije rođenja. Oboljenje je rijetko i javlja se kod jednog na 5,000 novorođenčadi. Može se tretirati hirurškim putem, tako što se ukloni dio debelog crijeva koje nema nervne ćelije. Kod starije dijece se također može otkriti u slučajevima kada im otekne stomak, pate od hroničnog zatvora i loše ishrane. (Hišprungova bolest je mnogo češća kod muškaraca i djece sa Daunovim sindromom i drugim urođenim poremećajima.)

Ali ovaj jadni čovjek odavno više nije dijete i primljen je u bolnicu u vrlo lošem stanju: bio je slab, jedva je govorio, zavijao je od bolova i jedva je disao. Doktori kažu da mu je abdomen bio toliko otekao da je izgledao kao da je u devetom mjesecu trudnoće.

Pacijent je doktorima rekao da čitavog života pati od zatvora, i samo povremeno oseti olakšanje zahvaljujući laksativima. (Svaki laksativ – tečni, čepići ili tablete – neće dobro raditi ukoliko vam crijeva ne rade). Ipak, njegovi roditelji nisu smatrali da su ovo dovoljno ozbiljni problemi da bi zahtjevali medicinsku pažnju.

“Djelovalo je da bi mogao da eksplodira svakog časa”, rekao je doktor Jin Lu iz bolnice u Šangaju, gdje je obavljena operacija koja je trajala tri sata. Na kraju su doktori uspjeli da izvade dio debelog crijeva zajedno sa nagomilanim izmetom. Očekuje se da će se pacijent u potpunosti oporaviti.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se