Doktorica Balaban puštena na slobodu uz zabranu obavljanja ljekarske djelatnosti

IZVORklix.ba

“Predložili smo zabranu obavljanja ljekarske djelatnosti i zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska državne granice sa ličnom kartom. Sve predložene mjere su potvrđene od Kantonalnog suda u Bihaću”, kazali su za Klix.ba u Tužilaštvu USK.

Iz Tužilaštva su istakli da nisu tražili mjeru produženja pritvora, te da je dr. Balaban puštena na slobodu, uz navedene mjere zabrane.

Kako su naglasili, ukoliko se mjere zabrane prekrše, može joj se ponovo odrediti pritvor.

Na naše pitanje koliki je broj oštećenih pacijenata koji su prijavili doktoricu Balaban, iz Tužilaštva su istakli da takve detalje u ovoj fazi postupka ne mogu davati.

Podsjećamo, u posljednje vrijeme, nekoliko desetina pacijenata iz Unsko-sanskog kantona izašlo je u javnost sa tvrdnjama da su im ustanovljene pogrešne dijagnoze od dr. Balaban, a što je utvrđeno revidiranim nalazima rađenim u drugim bh. i regionalnim kliničkim centrima. Balaban je za nestručnost optužena i od strane pojedinih kolega ljekara.

Krajem prošle godine bihaćki ljekar Dževad Durmišević u otvorenom pismu javnosti teško je optužio Balaban za nehat.

“Nakon nekoliko revizija prvih njenih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno i obrnuto. Hirurge smo upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare prema spomenutoj doktorici. Tek kada je vrag odnio šalu, kada su uvidjeli da je porastao broj karcinoma, počeli su gunđati…”, naveo je Durmišević u svom pismu.

Tada je naveo i konkretne primjere navodnih grešaka dr. Balaban.

“Pacijentici R. DŽ. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i u Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći hemoterapiju… Ili, drugi slučaj Ž. I. iz Cazina. Stručnjakinja iz prijedorske bolnice dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i Banjoj Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom bi slučaju posljedice po pacijenta bile fatalne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a po nalazu dr. Balaban karcinom bi se trebao liječiti gastalom”, naveo je Durmišević.

Iz Tužilaštva USK su krajem februara potvrdili da su otvorili istragu u ovom predmetu zbog, kako su tada pojasnili, “utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama dr. Nikoline Balaban očituju elementi krivičnog djela nesavjesno liječenje”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se