9.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Dokumenti otkrivaju: Emirati donirali iste respiratore koje je kupila „Srebrena malina“

Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) 27. maja donirali su Bosni i Hercegovini identične respiratore koje je Vlada FBiH nabavila po cijeni od 10,5 miliona KM iz Kine preko firme „Srebrena malina“ u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Ambalaža i oznake

Mediji su po dolasku donacije na Sarajevski aerodrom avionom vlade Dubaija špekulirali da je riječ o istoj ambalaži i oznakama, što dokumentacija koja je u posjedu „Avaza“ zvanično i potvrđuje.

Radi se o 40 respiratora modela ACM812A. A iste ove respiratore „Srebrena malina“ nabavila je iz Kine preko firme “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”.

Faksimil specifikacije koju su poslali Emirati: Radi se o istom modelu, što se vidi u dokumentima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prema specifikaciji koju je vlada Dubaija dostavila Ambasadi Emirata u Podgorici, a sve je potom proslijeđeno bh. institucijama, nesporno je utvrđeno da je riječ o respiratorima koji su, također, nabavljeni u Kini.

Faksimil donirane robe: Navedena ukupna, a ne pojedinačna cijena  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Faksimil donirane robe: Navedena ukupna, a ne pojedinačna cijenaFOTO: AVAZ

To potvrđuje i specifikacija kojom se u detalje pojašnjava o kakvim je respiratorima riječ. Međutim, u specifikaciji koja je proslijeđena bh. institucijama nije navedena cijena za 40 respiratora.

Nema cijena

Samo je dostavljena ukupna brojka za cijelu doniranu opremu u vrijednosti od 2,5 miliona dolara. Nadalje, fotografije koje su dostavljene uz dokumente otkrivaju da je riječ o malim neinvazivnim respiratorima koji se pretežno koriste u vozilima Hitne pomoći, što je utvrđeno i za Hodžićeve.

Ne mogu pomoći protiv koronavirusa

Tužilaštvo BiH je, angažirajući vještaka, utvrdilo da je riječ o opremi koja ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od virusa COVID-19.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se