32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

EU donirala zaštitnu opremu Zavodu za javno zdravstvo USK

Ukupno 95.385 hirurških maski, FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača dostavljeno je danas Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona u Bihaću, u okviru podrške Evropske unije institucijama u Bosni i Hercegovini, a u odgovoru na COVID-19 pandemiju.

Tokom primoporedaje zaštitne opreme, šef ureda Banja Luka pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Donati naglasio je da Evropska unija od početka pandemije skoro svakodnevno osigurava neophodnu zaštitnu i medicinsku opremu medicinskim ustanovama širom Bosne i Herzegovine, te dodao da je posljednjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporučena oprema u vrijednosti višoj od 445.000 eura, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

– Ovo je još jedan konkretan primjer podrške Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost građana je naš prioritet – rekao je Donati.

Kako bi se osigurao siguran rad medicinskih, i radnika u hitnim službama, do kraja januara 2021. će u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekt podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je Evropska unija osigurala ukupno sedam miliona eura.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se