14.1 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Dosta više: Zašto u BiH uvijek poskupljuje gorivo?

Na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine cijene goriva su ponovo više za pet feninga po jednojlitri goriva, a prema najavama, vozači u narednih desetak dana mogu da očekuju dodatno poskupljenje od oko pet feninga.

Samo u septembru 2021. godine Federalnom ministarstvu trgovine stiglo je 610 zahtjeva za povećanje cijena goriva.

Niko više sa sigurnošću ne može reći koje je ovo povećanje cijena po redu, ali se može reći da građani BiH ovo više ne mogu podnijeti. Općepoznato je da nakon poskupljenja goriva slijedi i lančano poskupljenje osnovnih životnih namirnica, jer se u njihovu cijenu uračunava i prijevoz.

Građani ne mogu više upratiti koliko je poskupjela hrana od početka pandemije. Postalo je normalno da svake sedmice pri nabavci, provjeravate cijene proizvoda koje redovno kupujete, jer se cijene mijenjaju na dnevnoj bazi, i to naviše.

Nameće se jedno pitanje: Ima li iko u ovoj državi da zaštiti građane?

Koliko još poskupljenja trebaju izdržati građani da bi se neko u vlasti sjetio da postoje mehanizmi kojima se može spriječiti divljanje cijena? Dosta je više! Građani moraju poručiti vlastima da je krajnje vrijeme da počnu raditi svoj posao, umjesto što sjede i smišljaju bezvezna obrazloženja zbog čega moraju za 37% manje kupovati jestivog ulja.

Sindikalna potrošačka korpa za august 2021. godine iznosila je 2.524,81 KM i za 454,02 KM je skuplja od one za prethodni mjesec. Prosječna mjesečna plata isplaćena u FBiH za juni 2021. iznosila je 999,- KM, a pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom je tek 39,57%.

Dakle, ni dvije prosječne plate nisu dovoljne da se pokriju osnovni životni troškovi. S novim poskupljenjem ovaj omjer će se dodatno pogoršati, a niko ne može odgovoriti na pitanje kako će ovo preživjeti građani BiH

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se