30.1 C
Bihać
Subota, 19 Juna, 2021

dr. Almin Handanagić: Lijek “Tocilizumab” uvrstiti u Kantonalnu esencijalnu listu lijekova

Krajišnici ga plaćaju, u Zenici i Tuzli besplatan.

Lijek tocilizumab u Tuzlanskom i Zeničkom kantonu ne kupuju zdravstvene ustanove iz vlastitih sredstava, nego ga nabavljaju preko kantonalnih zavoda zdravstvenih osiguranja. Lijek tocilizumab smanjuje smrtnost i procenat onih koji moraju na respirator. Ljekari ističu kako je efikasan samo ako se koristi u pravo vrijeme, te da brojni pacijenti gube dragocijeno vrijeme dok ga pokušavaju nabaviti.

Inicijativa koja život znači

Kako pacijenti u Unsko-sanskom kantonu ne bi u buduće morali sami nabavljati i plaćati ovaj lijek, dr. Almin Handanagić zastupnik u Kantonalnoj skupštini USK podnio je na sjednici održanoj 28. maja ove godine, inicijativu da se tocilizumab uvrsti u kantonalnu esencijalnu listu lijekova.

– Analizirajući posljednjih godinu dana kroz pandemiju koju prolazi BiH i cijeli svijet jasno je da je kompletan sistem zakazao. Ne objašnjavajući cijeli period slabosti koji smo prošli do sada, mišljenja sam da je iskustvo neprocjenjivo i nadam se da ćemo se u budućnosti bolje postaviti ili barem mladim generacijama koje dolaze biti dobar suport. Kada govorimo o tretmanu liječenja oboljelih od SARS-COV-2 virusa imamo blago rečeno usklađene protokole koji se primjenjuju u našim kliničkim centrima i u regionu, pa i kod nas u Kantonalnoj bolnici. Da bi smo pratili standarde u cijelini, trebamo našim pacijentima koji se nalaze na bolničkom liječenju i koji ispunjavaju kriterij za tocilizumab, omogućiti dostupnost ovog antivirotika koji se odlično pokazao u liječenju oboljelih s teškom kliničkom slikom, – ističe dr. Handanagić.

Slamka spasa teško oboljelim

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, trenutno je praksa da građani na prijedlog ordinirajućeg ljekara dobiju informaciju da taj lijek postoji i idu u Sarajevo ili Republiku Srpsku da ga nabave. Cijena lijeka se kreće između 1.300 i 2.800 KM, a građani ga uzimaju kao slamku spasa za svoje najmilije.

Listu lijekova donosi Vlada na prijedlog Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona. Na trenutnoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH koja je donesena još 25. aprila 2019. godine nalazi se i lijek generičkog naziva tocilizumab. Handanagić ističe kako je federalna bolnička lista obavezna za sve kantone i da je sadržaj lijekova na njoj obavezan u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za područje svih kantona, a samim tim i kantonalnoj bolničkoj listi lijekova.

– Prema odredbama važećih propisa, kantonalna lista se prilikom njenog sačinjavanja obavezno usklađuje sa federalnom listom lijekova. Nisam upoznat da je do sada resorno ministarstvo obavilo usklađivanje ili donošenje nove liste esencijalnih lijekova a samim tim i listu lijekova za bolničko liječenje tokom posljednje dvije godine, te ovom inicijativom pozivam ministra zdravstva da što prije uputi Vladi prijedlog za usklađivanje liste lijekova za bolničko liječenje u kojoj će biti i lijek tocilizumab koji se koristi za liječenje oboljelih od SARS-COV-2 virusa i još neki lijekovi koji su potrebni za bolji tretman oboljelih od ove bolesti, poručuje dr. Handanagić.

Iz Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona ističu kako na višim nivoima nemaju ovaj lijek u protokolu liječenja, niti ga infektolozi rado uključuju jer, navodno, postoje mnoge nuspojave kod njegove primjene.

Procedure ne mare za tuđe živote

-“Da bi se lijek uvrstio u tretman liječenja pacijenata oboljelih od SARS-COV-2 virusa, potrebno je imati određene laboratorijske parametre koje ne rade jer im Zavod to ne plaća, a osim toga nemaju nikakva iskustva s tim lijekom. Ministarstvo u dogovoru sa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona mora donijeti poseban program jer ovaj lijek nije na esencijalnoj listi lijekova. Radimo na tome da se on na uvrsti na listu ili da Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a refundira troškove onim pacijentima koji ga plate vlastitim novcima. Dakle, postoji cijela procedura koju moramo ispoštovati da bi se ovaj lijek uvrstio na esencijalnu listu i mi na tome aktivno radimo, – pojasnio je dr. Muris Halkić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Teška i složena zdravstvena situacija kakva je ova izazvana pandemijom Covid-19 , trebala bi da bude dovoljan razlog da se sve komplikovane procedure skraćuju i premoštavaju sa jednostavnim rješenjima. Dok se to ne desi, oboljeli od koronavirusa će još neko vrijeme morati sami da se bore i spas traže nabavljajući lijekove u privatnoj režiji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se