7.2 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021
Array

Dr. Drljević otkriva šta ukoliko osjećate simptome koronavirusa i nakon izolacije

Mnogi pacijenti koji su prebolovali tešku respiratornu infekciju Covid-19 i u danima nakon izolacije često osjete neke od simptoma poput kašlja, malaksalosti, a koji mogu trajati jako dugo. Sve to izaziva veliku zabrinutost kod njih, ali prema zvaničnom protokolu naših epidemioloških službi ponovnog testiranja na koronavirus onih koji su prebolovali oboljenje nema.

Deset dana
Infektolog prim. dr. Ednan Drljević, šef Odjeljenja infektologije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, naglašava za Oslobođenje kako je 99 posto takvih pacijenata negativno, pa ponovno testiranje nije obavezno nakon minimalno 10 dana izolacije.
“Ako se nakon tog perioda osjete simptomi, poslije 10 dana, građani se trebaju javiti svom porodičnom ljekaru. Ukoliko se ponovo jave neki od simptoma, moguće je da nije bila dobra izolacija ili da je bila neka infekcija u međuvremenu, onda je liječenje praktično ispočetka”, kaže dr. Drljević i dodaje da ako osoba nema simptome, ne može tražiti retestiranje.
Vlada Kantona Sarajevo dala je jučer upravo Općoj bolnici saglasnost za prijem u radni odnos na određeno vrijeme, do godine – pet ljekara specijalista anesteziologa, tri ljekara specijalista infektologa, dva ljekara specijalista pulmologa i deset medicinskih sestara – tehničara, za potrebe rada u Covid izolatoriju, smještenom u bivšem armijskom centru.
U Bosni i Hercegovini je prema posljednjim izvještajima ukupno prijavljeno 38 smrtnih slučajeva, dok je teškom Covid-19 infekcijom zaraženo 1.286 građana.

Prema posljednjim izvještajima, u BiH je ukupno prijavljeno 38 smrtnih slučajeva, dok je Covid-19 infekcijom zaraženo 1.286 osoba

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 2.765 uzoraka, od kojih je 861 pozitivan na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima FBiH. Do sada je testirano ukupno 300.799 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 63.467 osoba.
Trenutno je aktivno 18.780 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je još 16 smrtnih ishoda. S jučerašnjim danom ukupan broj smrtnih ishoda u FBiH je 1.786.
Novi slučajevi
U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata testiran 1.101 laboratorijski uzorak, a koronavirus potvrđen je kod 379 osoba. Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 18 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa. I u Brčko distriktu je registrovano 46 slučajeva zaraze od 88 urađenih analiza. Preminula su četiri pacijenta.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se