2.5 C
Bihać
Petak, 3 Decembra, 2021

Dr. Zarema Obradović: Zašto vakcinisani umiru od koronavirusa?

Broj onih koji se razbolijevaju, a vakcinisani su manji u odnosu na nevakcinisane, kazala dr. Obradović.

Mnogi građani i dalje odbijaju da se vakcinišu protiv koronavirusa, a kao razlog navode to što se i pored primljene obje doze ponovo može razboljeti, ali i umrijeti. Zašto se događaju smrtni slučajevi nakon COVID-19 vakcinacije, objasnila je za portal „Avaza“, dr. Zarema Obradović, epidemiologinja.

Manji broj

– Što se tiče vakcine protiv koronavirusa, ono koliko se za sada zna, nikada se nije reklo da ta vakcina štiti od obolijevanja niti da štiti od umiranja u slučaju ako se razvije teški oblik bolesti. Ono što treba istaknuti jeste da je definitivno broj onih koji se razbolijevaju, a vakcinisanih je manje u odnosu na nevakcinisane te broj onih koji su vakcinisani, a koji su hospitalizirani je neuporedivo manji od broja onih koji su hospitalizirani, a nevakcinisani. Također, ni broj umrlih se ne može porediti – kazala je dr. Obradović.

Jasno je, dodaje, da, ako je neko imunokompromitiran (ima oslabljen imunitet), onda ni nakon vakcinacije ta osoba nije mogla razviti dobar imunitet. Upravo iz tih razloga se u cijelom svijetu i govori o uvođenju i već se uveliko i radi na trećoj dozi vakcine za osobe koje imaju loš imunitet iz nekih razloga. Možda imaju neko ranije oboljenje ili su trenutno na liječenju od nekih malignih oboljenja ili nekih drugih teških oboljenja kao što je oštećenje bubrega, jetre…

– Nažalost, ljudi s oslabljenim imunitetom ne mogu da stvore dovoljan broj antitijela kako bi se zaštitili od infekcije. Naime, sama ta činjenica da je neko vakcinisan ne znači da ima i dovoljan broj antitijela i dobru zaštitu. Glavni razlog zbog kojeg kod vakcinisanih dolazi do obolijevanja, hospitalizacije, pa i smrti je upravo taj loš imunitet – govori dr. Obradović.

Apel građanima

Naša sagovornica ističe da se analiziranjem stope smrtnosti vakcinisanih pacijenata na globalnom nivou vidi da se uglavnom radi o ljudima koji su imali oslabljen imunitet. Dr. Obradović apelira na građane koji imaju loš imunitet da se vakcinišu i trećom dozom vakcine, bez obzira na to koliko godina imali.

– Naravno, ta treća doza se preporučuje za ljude iznad 65 godina, ali i svim drugim osobama, bez obzira na to koliko godina imaju, ako imaju poremećaj imuniteta, odnosno slab imunitet te na taj način da opet izgrade imunitet – dodaje dr. Obradović.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se