Dragomir Bojanić Gidra – nasmijavao je svijet, a u sebi krio veliku tugu

IZVORavaz.ba

Gidrino djetinjstvo je bilo zamračeno tragedijom koju je doživio kao dijete. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, a kada je Gidra imao nepunih 10 godina, njegovog oca Jovana, oficira vojske streljali su 1943. tokom Drugog svjetskog rata.

Tako je Dragomir ostao potpuno sam i zamalo da njegov talenat ostane neprimjećen pod pritiscima života.

U potrazi za zanimanjem od kojeg će brzo moći da “zaradi svoj hljeb” završio je srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom gradu i nakon mature se zaposlio u fabrici konzervi “Crvena zvezda”. A onda je preko amaterskog pozorišta “Sveta Mladenović” došao u Kragujevačko narodno pozorište.

Legenda kaže da su njegove kolege iz pozorišta zajedničkim snagama sakupile novac koji je pomogao Gidri da ode u Beograd i upiše Akademiju. Upisan je iz prve, u klasu čuvenog Raše Plaovića i već na prvoj godini počeo da igra u Narodnom pozorištu.

Igrao je različite uloge, pamtimo ga kao Laleta u seriji „Majstori”, agenta Mikulu u „Otpisanima” i Krstivoja Krstića u seriji „Vruć vetar”, ali je svakako najveću popularnost doživio igrajući komičnog Žiku Pavlovića od 1978. do 1992. godine u serijalu „Žikina dinastija“.

Kažu da je Gidra i privatno bio strašno duhovit, a humorom se branio i kad je bilo najteže. Kao da je svoju tugu i bol pretvarao u smijeh. Čak i na samom kraju.

– Medicinske sestre dovoze te mlade ranjenike u kolicima do tatine bolničke sobe i Gidra im priča viceve u četiri ujutru. Znali smo da mu je kraj, sestre mu švercuju cigarete. A u njegovoj sobi dežurni doktori i ranjenici se smiju njegovim fazonima. Oni sjede od 11 do četiri ujutru kod njega, a on ima čitav monolog, pa za svakog od njih štos. Tako je mjesec dana umirao i svako veče u tih mjesec dana zabavljao ranjenike – kazala je Gidrina kćerka Jelena Bojanić za srbijanske medije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se