Drama na Prenju: GSS izveo složenu spasilačku akciju

Stanica HGSS Čitluk-Međugorje u 13h zaprimila je poziv od člana HGSS Dubrovnik da se nalazi sa kolegicom na planini Prenj i da je kolegicu, hrvatsku državljanku, prije sat vremena ugrizao poskok na planinskoj stazi prema vrhu Lupoglav.

Odmah je upućn poziv prema stanici HGSS Mostar i GSS Jablanica, čiji članovi u kratkom roku izlaze na teren. Uslijedio je zatim hitni poziv prema Federalnoj upravi civilne zaštite za angažiranje helikoptera Oružanih snaga što je uspješno realizirano nakon intervencije direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

U međuvremenu spasilački timovi GSSuBiH lociraju nastradalu planinarku, obavljaju pregled, imobilizaciju i pristupa se brzom transportu do improviziranog heliodroma na platou napuštenog sela Grabovčići na obroncima planine Prenj.

U 17:03 unesrećena planinarka je predana u helikopter Oružanih snaga BiH  uz pratnju ljekara GSSuBiH a zatim je transportirana u Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.

– Ljekar GSS Mostar dr. Edib Muftić obilazi pacijenticu i upoznaje se sa njenim stanjem koje je stabilno. Ljekarski tim je spremno dočekao povrijeđenu, lijekova ima dovoljno, kao i kompletna briga za unesrećenu planinarku. Pročelnici stanica HGSS Mostar Oliver Dujmović, HGSS Čitluk Žarko Pehar i GSS Jablanica Sabahudin Spahovic su uspješno koordinirali ovu složenu spasilačku operaciju u kojoj je učestvovalo više od 25 spasioca i koja je uspješno okončana – naveli su iz GSSuBiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se