6.9 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021
Array

Dramatično u Konjicu: Selo Hotovlje odsječeno od svijeta, klizište prijeti kući

IZVORavaz.ba

Obilne kišne padavine su prouzrokovale brojne probleme i na području općine Konjic.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjicu su u toku dana imali mnogobrojne intervencije u svim dijelovima općine. Popljavljeni su brojni stambeni objekti, uništeni lokalni putevi, a dolazilo je i do prekida u elektro i vodosnabdjevanju u pojedinim selima. Zasjedao je i Štab civilne zaštite Konjic koji je sagledao situaciju na terenu, te su upućene ekipe na najkritičnija mjesta.
Iako su bile upućene mašine, zbog uništenog puta, nisu se uspjeli probiti do mještana sela Hotovlje.

Teška situacija je bila i na području Mjesne zajednice Čelebići, a posebno u selima Idbar i Ribići.

– Došlo je do potkopavanja glavnih puteva i do prekida u vodosnabdjevanju.

Pojedini mostovi su oštećeni, a bilo je i poplavljenih podruma u Ribićima, dok je u Idbru oštećeno i poplavljeno eko selo „Raj u raju“ – kazala je Emira Mešukić, predsjednica MZ Čelebići. Ništa bolja situacija u toku jučerašnjeg dana nije bila ni na području MZ Glavatičevo.

Viseći most Glavatičevo

Osman Ćatić, načelnik općine Konjic i komandant Štaba civilne zaštite Konjic je u toku dana obilazio neka od najugroženijih mjesta, a posebno je zabrinjavajuće u selu Hotovlje, gdje je uputio i načelnik Ćatić sa pripadnicima Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo. uslijed obilnih kišnih padavina došlo i do aktiviranja klizišta.

Izet Imamović, mještanin ovog sela, kazao je da su morali napustiti kuće, a proteklu noć su proveli u lokalnoj džamiji.

– Situacija je teška, blokirani smo, i ne možemo nigdje. Bilo je strašno kada je krenula zemlja, bujica i stijene. Poplavljena mi je štala i podrumske prostorije, ne znam šta da radimo, jer nemamo gdje spavati – kazao je Imamović.
Prema riječima Emina Hebibovića, predsjednika ove mjesne zajednice, poplavljene su desetine kuća i vikendica.

– Situacija je bila teška, jer je nekoliko stambenih objekata poplavljeno, a nekoliko porodica smo i evakuisali u toku prethodne noći. Uništen je u potpunosti i jedan ribnjak. Rijeka Neretva je odnijela i tri viseća mosta na ovom području, a lokalni putevi prema selima Ribari, Dužani i Grušča su neprohodni – kazao je Hebibović.

Klizište koje se aktiviralo u mjestu Kralupi prijeti kući Džemile Ahmetović.

– Put koji prolazi ispod kuće je odletio, tako da mi je kuća u opasnosti. Imam troje djece, i zabrinuta sam za njihovu sigurnost. Nemam nikoga svoga gdje bih se mogla skloniti, tako da me strah biti u kući – kazala je Ahmetović.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se