Drvoprerađivači kamionima blokirali put M19 Pale-Sokolac-Romanija

Drvoprerađivači iz RS-a su jutros kamionima blokirali put M19 Pale-Sokolac-Romanija. Ova informacija nam je potvrđena iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

– Za sada imamo samo informaciju da je put blokiran a šta će se tokom dana dešavati vidjet ćemo, kazala je Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.

Podsjećamo, drvoprerađivači iz istočne RS prije nekoliko dana organizirali su masovne proteste na Sokocu, kao znak protivljenja odlukama Šuma RS da na poziciju Šumskog gazdinstva Romanija imenuje Rajka Bulajića.

55

Na taj način bi se, ističu, nastavila pljačka općina sa istoka iz kojih se trupci odvoze u druge dijelove BiH, pa i izvoze uglavnom za Srbiju, dok lokalni prerađivači nemaju dovoljno sirovina.

– Oni su ispunili naš zahtjev da se ponište ugovori sa firmama koje su izvozile građu van granica BiH. To su „pokupili“ sa carinskih deklaracija i vidjeli ko se bavi tim. Udovoljili su i zahtjevu da Bulajić ne bude imenovan, ali su predložili momka protiv kojeg mi nemamo ništa, ali imamo protiv onih koji ga instaliraju jer on će biti produžena ruka njihova i radiće se kao i do sada. Trebao je da dođe neko iz vrha, čak i Dodik, da pričamo s njim, ali on se oglušio i mi idemo dalje. Slijedeće sedmice, možda već u ponedeljak totalna blokada. Mi ne odustajemo po cijenu života, jer cijeli je istok osiromašen. Imenovanje direktora samo je povod, kap koja je prepunila čašu. Evo dok pričamo pored mene nailazi kamion koji građu odavde vozi za Krajinu. Mi nemamo dovoljno količina a oni sve živo odvezoše – kazao je jučer u izjavi za Avaz.ba  Brane Vitomir, predsjednik Saveza udruženja drvoprerađivača sarajevsko–romanijske i gornjedrinske regije.

Drvoprerađivači insistiraju da se sirovinama iz šuma oko Sokoca, Han Pijeska, Višegrada, Rudog, Rogatice i drugih gradova najprije snadbiju domaći pogoni, te da se preispita odgovornost rukovodstva Šuma RS koje je, kako kažu, neodgovorno odlučivalo o kadrovskoj politici, raspodjeli sirovina i nije sankcioniralo preprodaju i izvoz trupaca. I pored ogromnog bogatstva na njihovom području, općine sa istoka su sve siromašnije, a odlazak stanovništva se nastavlja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se