Naslovnica USK Država pozvana na rješavanje migrantske krize, u protivnom u Velikoj Kladuši najavljeni...

Država pozvana na rješavanje migrantske krize, u protivnom u Velikoj Kladuši najavljeni protesti Sjednica Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša na kojoj se razmatrala migrantska kriza održana je u ponedjeljak, 04. februara u Vijećnici Općine. Sjednici su osim članova Komisije prisustvovali predsjednici i članovi Savjeta mjesnih zajednica, vijećnici Laburističke stranke BiH, nezavisna vijećnica dr. Refika Purić i veliki broj građana.

0

Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Komisije upoznala je prisutne o urađenom u proteklom periodu po pitanju migranata, i o tome šta je Vijeće uradilo u cilju iznalaska rješenja ovom problemu.

Kako je kazala, na sva pisma, zahtijeve i urgencije iz Velike Kladuše nadležne institucije su ostale gluhe. Podsjetila je da je Općinsko vijeće na tematskoj sjednici jednoglasno usvojilo zaključke, među kojima je i taj da je Vijeće protiv smještaja migranata na području Općine i da smatra da se taj problem mora rješiti ravnomjernom raspodjelom migranata na sve općine Federacije. Istaknula je da niti jedna zaključak nije ispoštovan, niti je odgovoreno na njega od strane nadležnih institucija. Kazala je da se o nekontrolisanom prilivu migranata na područje općine Velika Kladuša svjesno ćuti.

Istaknula je da su svjesni da će sadašnji kratkotrajni smještaj migranata u objektu firme Miral postati dugotrajan smještaj. Općina Velika Kladuša ne može podnijeti teret da država BiH vodi bitku sa EU o migrantima preko građana Velike Kladuše, kazala je Abdić Jelenović.

Enver Munjaković iz MZ Polje govorio je o problemima koje, kako je kazao, mjesna zajednica trpi od dolaska migranata u objekt Mirala. Kazao je da je MZ Polje ugrožena i da svaki građanin trpi posljedice migrantske krize jer su svakodnevno suočeni sa provalama i krađama počinjenjim od strane migranata, a o kojima se ne govori, već svjesno i ciljano ćuti.

Fikret Abdić Toda, vijećnika u Općinskom Vijeću i član savjeta MZ Velika Kladuša kazao je da se na problemu migranata u Velikoj Kladuši pokazala sva nemoć države BiH da zaštiti svoje građane i da im obezbijedi sigurnost. Istaknuo je da se o problemu migranata općinska vlast nije ništa pitala od nadležnih institucija.

Fikret Murtić iz MZ Mala Kladuša rekao je da se kao građanin ne osjeća sigurno, da osjeća strah i da je krajnje vrijeme da se uradi išta po pitanju migranata.

Predsjednik MZ Glinica Husein Mekanović kazao je da je područje MZ Glinice svakodnevno izloženo prilivu migranata, koji pristižu u grupama, što kod mještana izaziva nelagodu.

????????????????????????????????????

Ragib Cinac iz MZ Zborište rekao je da se ovaj problem morama rješavati složno. Bajrama Pehlić, penzionerka i građanka grada Velika Kladuša rekla je da joj teško pada ovakvo stanje u Velikoj Kladuši, da suosjeća sa životom migranata ali da je sigurnost građana općine Velika Kladuša na prvom mjestu. Prisutnima se obratila i Elma Đogić, koja je govorila o tome šta je urađeno za vrijeme njenog mandata u Parlamentu Federacije u cilju rješavanja ovog problema.

Nezavisna vijećnica u Vijeću dr. Refika Purić rekla je da uprkos velikim naporima koje Dom zdravlja poduzima, pružajući ljekarsku pomoć migrantima, prijeti izbijanje epidemije. O ozbiljnosti situacije koja, kako su kazali govornici traži hitno i složno istupanje govorili su još Amir Đogić, direktor „Komunalija“, te Mile Šimić, stanovnik MZ Bosanska Bojna. Sve diskutanti ali i prisutni u Vijećnici općine Velika Kladuša složni su, da je država BiH zakazala u slučaju migrantske krize i da nije poduzela gotovo ništa da osigura sigurnost građana općine Velika Kladuša.

Ova sjednica rezultirala je formiranjem Kriznog štaba i jednoglasnim usvajanjem više zaključaka, između ostalih da se traži hitno zatvaranje privremenog prihvatnog centra za migrante u objektu Mirala u Polju, te da se pojača nadzor granica BiH i broj policijskih snaga i patrola u cilju veće sigurnosti građana.

Usvojeni zaključci biće formulisani i upućeni na adrese nadležnih institucija i ukoliko ne bude odgovor u određenom vremenskom periodu, jedan od zaključaka je da će biti organizirani protesti.

Loading...