Državni parlamentarci danas o sposobnosti CIK-a da sprovede fer izbore u oktobru

Poslanici bi trebali razmatrati i Informaciju o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, a predlagači ove tačke dnevnog reda su poslanici Senad Šepić, Hanka Vajzović, Jasmin Emrić i Zaim Backović.

Ranije utvrđenim dnevnim redom predviđena je i rasprava o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi, a ovu tačku predložili su poslanici Damir Arnaut i Saša Magazinović.

Preporuke za reformu energetskog sektora, trebala bi biti posljednja tačka dnevnog reda, a predožili su je poslanici Momčilo Novaković, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Predrag Kožul, Mirsad Isaković, Lazar Prodanović i Jasmin Emrić.

Nakon što iscrpe preostale tačke dnevnog reda, poslanici bi se trebali izjasniti o svim tačkama koje su razmatrane u okviru ove sjednice.

Po okončanju ove, planirano je održavanje i nove sjednice Zastupničkog doma, na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe zahtjev poslanika: Aleksandre Pandurević, Mladena Bosića, Nenada Lalića i Momčila Novakovića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH razmatra po hitnom postupku.

Kako su ranije navodili predlagači, izmjenama i dopunama bi se stavio van snage zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio poslanik Saša Magazinović.

Magazinović je ranije kazao da je intencija predloženog zakona da u tehničkom smislu pojasni i da se na jednom mjestu napiše kako se ispravno postavlja zastava BiH.

Magazinović smatra da većina koja pogrešno postavlja zastavu radi to iz neznanja, a ne iz nepoštovanja države BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se