“Duje” u posjeti Eko FIS-u

Cilj Emmausa je pružiti pomoć svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je pomoć potrebna, a brojni su projekti i aktivnosti kroz koje se taj cilj realizira.

Jedan od projekata je i Prihvatni centar ”Duje” u Doboj Istoku gdje je smješteno 440 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. Uz pratnju odgajatelja, za veću grupu iz ovog centra iz kategorija djeca sa poremećajem u ponašanju i djeca bez roditeljskog staranja,FIS je upriličio jednodnevni boravak i druženje u Eko FIS-u na Vlašiću.

Zahvaljujući se FIS-u na dosadašnjoj podršci,Lejla Smajić,koordinator za razvoj i saradnju”Emmausa”, ističe da ideja da se korisnicima centra organizira jednodnevni izlet na Vlašić gdje ih je Eko FIS ugostio i ponudio sve svoje kapacitete korisna sa mnogo aspekata.

”Posebno zbog segmenta socijalne inkluzije jer ovakve ekskurzije,koje nastojimo i sami organizirati, su način da se djeca druže i razmjenjuju svoja iskustva što im puno znači”.

”Djeca se danima pripremaju za izlazak,osjećaju se važnim,poštovanim i to shvataju kao nagradu za svoje ponašanje. Ovakve aktivnosti izuzetno pozitivno se odražavaju na daljnji rad sa njima”-kaže Azra Kurtović ,pedagog-psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u Prihvatnom centru ”Duje”.

”Naš primarni zadatak je socijalizacija i školovanje djece iz ovih kategorija,trudimo se biti profesionalci ali stalno smo zajedno i neminovno se razviju privrženost i duboke emotivne i prijateljske veze među nama”.

Iako ,na žalost,zbog lošeg vremena djeca iz ”Duje” nisu mogla iskoristiti otvorene sadržaje EKO FIS-a, sportske terene i adrenalin park ,dobro raspoloženje,smijeh i zabava obilježili su ovo druženje.

To je potvrdio i petnaestogodišnji Kenan Kalajdžić,korisnik centra :”Ovdje je extra. Bio sam i prije i obišao sve, i zoološki vrt. Žao mi je što je kiša ali ništa nas nije spriječilo da dođemo na Vlašić. Hvala Eko FIS-u na gostoprimstvu”.

”Zadovoljstvo je bilo i naše-upoznati tu divnu djecu i njihove odgajatelje,družiti se i pružiti im pažnju i brigu kakvu oni zasigurno zaslužuju. Kao društveno odgovorna firma FIS će nastaviti kroz različite projekte podržavati socijalno najranjivije kategorije društva”-riječi su Dijane Brkan,voditeljica marketinga FIS-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se