Dvorac Lothara von Berksa može se kvalitetno obnoviti

IZVORAvaz.ba

Konkretan korak

Za izradu projekta osigurano je 45.500 KM, a posao projektiranja sanacije na javnom konkursu dobila je licencirana firma „Eko plan“ iz Mostara.

Zajedno s predstavnicima „Eko plana“, stari ostrožački grad su obišli i predstavnici Instituta građevinarstva iz Banje Luke, koji će vršiti geomehanička ispitivanja sahat-kule, koja se nalazi neposredno uz dvorac.

Predstavnik firme „Eko plan“ iz Mostara Boro Puljić je naglasio da je obilaskom Ostrošca ovo preduzeće zapravo počelo s projektiranjem sanacije dvorca.

Prema riječima Puljica, ovom posjetom Ostrošcu napravljen je konkretan korak ka rješavanju problema koji su vezani za ovaj nacionalni spomenik, njegovo vraćanje u izvorno stanje, ali sa savremenim funkcijama.

– Iznenađeni smo jer je zaista jedan od najljepših objekata na kojima smo do sada radili. Impresioniralo me je ovo što sam vidio, riječ je o spomeničkom biseru, koji mora i može postati turistički vrlo interesantan i ovo područje može na taj način od njega imati velike koristi. On može biti stavljen u neku od savremenih funkcija, da li kulturološku, turističku, trgovačku ili ugostiteljsku, to ljudi ovdje trebaju odlučiti, šta je za njih najbolje –kazao je Puljić.

Izgleda ruiniran

Dodaje da dvorac na prvi pogled izgleda ruiniran i dosta urušen, međutim, svi su detalji sačuvani i sve se može obnoviti, tako da se može vratiti u izvorno stanje, kakav je bio prije 100 godina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se