Džanan Musa podržao projekt “Ne esktremizmu”: Sport je pun ljubavi i radosti, u nasilju toga nema

Kao odgovor na prijetnju održivosti mira i stabilnosti u našem regionu, Centar za društveno istraživanje Global Analitika realizira projekt prevencije ekstremizma u saradnji s poznatim sportistima, sportistkinjama, paraolimpijcima i paraolimpijkama. Uspješne i mlade osobe svojim ličnim primjerom kroz projekat “NE EKSTREMIZMU”, žele doprinijeti podizanju svijesti o opasnostima od ekstremizma u našem društvu.

Naime, Global Analitika kao vodeća organizacija u Bosni i Hercegovini u istraživanju, suprostavljanju i prevenciji nasilnog ekstremizma, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, 27. augusta u Mostaru će ugostiti mnogobrojnu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, ambasadorice i ambasadore ovog projekta.

Njihovi saradnici su ujedno i najreferentniji stručnjaci u Bosni i Hercegovini i autori više naučno-istraživačkih radova na temu prevencije ekstremizma i radikalizacije. Posebna vrijednost je da rade potpuno volonterski čime pokazuju dostojanstvo, profesionalizam i ljubav prema državi. Ujedno su naučno dokazali značaj sporta u prevenciji nasilnog ekstremizma kroz publikaciju “Borilačke vještine u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma”. Saradnik i nezavisni istraživač Safet Mušić, kao autor ovog rada navodi kako je kroz istraživanje utvrdio da benefiti sportskih aktivnosti mogu doprinijeti prevenciji nasilja, nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kroz omogućavanje mladima da shvate stvarne rizike i posljedice svih pojava povezanih sa nasiljem.

“Sport omogućuje platformu za učenje i razvijanje vještina, kao što su disciplina, samopouzdanje i liderstvo, a ujedno u sportistu ukorjenjuje principe kao što su tolerancija, saradnja i poštovanje. S obzirom da je sport zajednički jezik koji može premostiti kulturne, etničke i geografske podjele, predstavlja i efektivan alat u prevenciji nasilnog ekstremizma te kao takav može uključiti veliki broj djece i mladih”, kazao je Mušić.

Kroz navedeni projekt je pažljivo i stručno istraženo mjesto i uloga mladih sportista i sportiskinja kao promotora univerzalne poruke, a svoju podršku projektu dao je i naš mladi i persepektivni NBA igrač Džanan Musa.

Musa će sa samo 19 godina zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu jer su mu povjerenje ukazali Brooklyn Netsi.

“Za mene je sport najvažnija stvar na svijetu. Bez sporta ne bih bio ovdje gdje sam danas. Sport je pun ljubavi, radosti, svega dobroga, čega nema u ekstremizmu i nasilju. Želim da zajedno s vama kažem – ne ekstremizmu, da sportu”, poručio je Musa.

Džananov put popločan je napornim radom i disciplinom, a često je bio izložen dodatnim izazovima kao meta nacionalističkih provokacija i govora mržnje određenih ekstremnih huligana. Košarkaški znalci za Musu kažu da je jedan od najtalentiranijih mladih košarkaša u Evropi, pa čak i na svijetu. Svi superlativi koji se vežu za ime Džanana Muse postaju još upečatljiviji kada se uzme u obzir da je sve dosadašnje uspjehe izgradio sa samo 19 godina. O njemu je snimljen i film “Something in the water” (Nešto u vodi) koji je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Teško da možemo naći pozitivniji primjer mladog sportiste koji je na svojoj koži osjetio posljedice negativnih društvenih pojava, ali je na sve to odgovorio jačim treninzima i pozitivnim stavom. I pobjedio je.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se