Efendija Fatkić dobio na sudu Medžlis Islamske zajednice Bihać: Traži ostavke odgovornih

Piše: Asmir ef. Fatkić

Tužitelj Medžlis IZ-e Bihać za deložaciju ef. Fatkića iz džamije i džematske kuće u toku postupka nije dokazao da je vlasnik spornih nekretnina i shodno Zakonima BiH, nije imao pravo  na povrat imovine jer jedino vlasnik ima pravo tražiti povrat svoje imovine.

Vlasnik pomenuti  spornih  nekretnina su mještani džemata Klokot, koji su dali na korištenje ef. Fatkiću džematsku kuću i džamiju.

Progon ef. Fatkića i njegove porodice iz IZ-e u Bihaću traje oko 10 godina, a vrhunac progona doživio je 2011. godine kada je na montirani, nezakonit način razrješen dužnosti imama u džematu Klokot. Ovaj predmet za radni spor nalazi se na Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer su se sudovi u BiH proglasili nenadležnim i pored toga što je uplaćivao doprinose državi oko 20. godina nije imao pravo na sud i sudski proces za radni spor.

Džematlije džemata Klokot bili su upoznati o tim dešavanjima, prepoznali njegov rad i čestitost i dali mu pismenu podršku da ostane u džamiji i džematskoj kući i nastavi raditi svoj imamski posao. Mnogo puta su pismeno pozivali predstavnike Medžlisa IZ-e Bihać na čelu sa glavnim imamom Mensur ef. Ćehićem da posjete ovaj džemat, ali isti do danas nikada nisu to učinili osim što su radili na razgradnji džemata Klokot i degradacije njenih mještana i polaznika vjerske pouke.

Da  se pojedinci kriju iza IZ-e u Bihaću najbolje govori primjer gl. Imama Mensur ef. Ćehića koji uz pomoć svojih istomišljenika u IZ u Bihaću, donosi upitnu odluku da se pokrene sudski proces pred Općinskim sudom u Bihaću, protiv ef. Fatkića za deložaciju njegove porodice (troje maloljetne djece) iz džematske kuće za koju nisu vlasnici i nikada nisu dali ni jednu marku.

Ova pravna bitka traje oko pet godina i Općinski sud u Bihaću donosi presudu u kojoj odbija deložaciju jer tužitelj Medžlis IZ-e Bihać nakon vještačenja, dokaza i svjedoka dokazao da je vlasnik spornih nekretnina.

Na presudu Općinskog suda u Bihaću tužitelj Medžlis IZ-e ulaže žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću, a Kantonalni sud u Bihaću dana 10.03.2017. godine donosi  Presudu u kojoj potvrđuje presudu Općinskog suda u Bihaću, da Medžlis IZ-e Bihać nije vlasnik džamije i džematske kuće i da je nezakonito pokrenuo tužbu protiv Asmir ef. Fatkića i ef. Fatkić pobjeđuje Medžlis IZ-e Bihać u ovom predmetu,te je ovo  historijska presuda i sramni čin za Medžlis IZ-e u Bihaću.

Male su riječi s kojim bi mogao opisati kroz šta sam prošao u zadnjih deset godina, zbog javnog iznošenje o kriminalu i vehabizmu u IZ-e u Bihaću, doživio sam četiri fizička napada i pokušaj likvidacije u službi, razna poniženja ,a i ovo je moj progon iz IZ-e i ove države.

Asmir e. Fatkić sa šeficom Ureda Vijeća Europe,advokatom Tomićem, Svetlanom Broz i džematlijama u naselju Klokot

Kada sam dobio ovu pravnu bitku bio sam tužan i radostan,  tužan jer sam tužen i proganjan od IZ-e u Bihaću, kojoj sam ostavio najbolje godine svog života,a u vrijeme kada sam bio predsjednik Medžlisa IZ-e Bihać  2007. godine, ostavio sam 1 200 000 KM  vrijedan ugovor, a moji progonitelji su uspjeli to sve potrošiti,a pri tome svemu borave u baraci (Ul. Bosanski banova br.1). Iskreno, smatram ih umjetnicima  za trošenje vakufskog novca i oni jednoga dana za to moraju odgovarati.

Sretan sam bio, ne samo zbog sebe nego zbog svojih džematlija koji su mi dali podršku, polaznika vjerske pouke koji su godinama bili diskriminirani od strane gl. Imama Mensur ef. Ćehića i jednog od glavnih mojih progonitelja. Poslije ove presude mislim da Mensur ef. Ćehić treba  podnijeti ostavku ako ima vjere i morala ili predlažem Rijasetu IZ da ga razriješi ove dužnosti.

Pored toga što su nanijeli materijalnu štetu IZ-e u Bihaću preko 20 hiljada KM za sudske troškove, nemjerljiva je šteta nanesena IZ-e u cijelini.

Glavni svjedoci tužitelja (Medžlisa IZ Bihać) u ovom predmetu bili su predsjednik Medžlisa IZ Bihać Enver ef. Morankić i gl. Imam Mensur  ef. Ćehić.

Mensur ef. Ćehić, čovjek koji je montirao ovaj moj progon, na sudu govori neistinu da nije napao na mene u službenim prostorijama Medžlisa IZ Bihać, a izvještaj Kantonalnog tužilaštva govori drugo, a to je upravo čovjek kojem ef. Fatkić nije dao da manipuliše novcem IZ-e Bihać dok je on bio predsjednik, ali njegova  „ljubav“ za novcem je jača od svega što  svjedoči i to, da je od svog rođenog brata kupio auto „Pasat“ za potrebe IZ-e Bihać od novca gradske džamije, te da je naplatio gorivo za dolazak na temelj gradske džamije u Bihaću, a to mu je u opisu posla, gdje je ovim kraj, o čemu svjedoči dostavljena dokumentacija.

Razočaran cjelokupnom situacijom u Mežlisu Bihać, efendija Fatkić odlučio je progovoriti o radnjama koje su se dešavale, a nabrajamo samo neke od njih:

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur efendija Ćehić kupio auto od svog brata sa novcem od džamije:

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur efendija Ćehić za odlazak na svečanost “Polaganje kamena temeljca za Gradsku džamiju u Bihaću” uzeo 39,98 KM za gorivo koje je potrošio dok je došao na ovu svečanost.

Ima mnogo toga o ljudima tj. mojim progoniteljima koji su trenutno u vrhu IZ-e u Bihaću koje ovom prilikom pozivam da izaberu koju hoće televiziju, dan i vrijeme da im javno kažem mnogo toga, a tiče se nenamjenskog trošenja vakufskog novca do sumnjivih projekata koji nanose nemjerljivu štetu IZ, državi BIH i budućim generacijama – kazao je efendija Fatkić.

S obzirom da je velika šteta nanesena Islamskoj zajednici BIH, a posebno Medžlisu Islamske zajednice u Bihaću, ovom prilikom pozivam sve odgovorne da podnesu neopozive ostavke na sve funkcije u Medžlisu IZ Bihać te se ovim spase sramote koju su načinile svim mještanima džemata Klokot, ali i cijelog Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se