Ekološka bomba nadomak Goražda: Otpad zagađuje vodu i ugrožava ljudske živote

Inspekcija je u redovnim aktivnostima putem Laboratorije za vode Agencije za vodno područje rijeke Save na uzorcima voda sa područja BPK konstatovala da su na lokaciji Šišetski potok uočena velika odstupanja od maksimalno dozvoljenih granica.

“Vezano za to odstupanje, našla se živa, olovo, onda mangan i bakar. Također, suspendovane materije su u značajno većem obimu nego što je maksimalno dozvoljeno, elektroprovodljivost, zatim ukupan jedan kvalitet, što sve ukazuje na to da imamo na tom području, najvjerovatnije, pojačanu aktivnost bakterija, a vjerovatno su neke od njih i patogene”, izjavio je Midhat Hadžiomerović, direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.

On je upozorio da su bilo kakve aktivnosti na području Šišeta vrlo rizične te da mogu ugroziti zdravlje stanovništva.

“Problem nam je što ide ljetni period i jednostavno tamo apsolutno ništa nije urađeno. Imamo prenosioce, povećanu aktivnost, kako glodara, tako vjerovatno i insekata”, ističe Hadžiomerović.

Uz ljeto na pragu te uz glodare, insekte i žohare, kao prenosioce zaraze čije je prisustvo u području na kojem je vršena analiza također povećano, i uz podatak da se ništa na lokalitetu nije poduzelo u inspekciji su uvjereni kako je neophodno da svi nadležni poduzmu odgovarajuće korake kako bi se spriječile veće štetne posljedice po zdravlje stanovništva i ekosistema. Međutim deponija “Šišeta” je proglašena javnim interesom, što je, smatraju u inspekciji, i najveća prepreka blagovremenom poduzimanju mjera na zaštiti ovog područja i čime su u cijelosti zanemarena upozorenja da je riječ o tempiranoj bombi, što potvrđuju i same analize.

Tempirana bomba
Direktor Hadžiomerović podsjeća da je uprava u više navrata pokušala u okviru svojih nadležnosti obustaviti aktivnosti na deponiji, upozoravano je na nepravilnosti i rizike, no čak ni stavljanje pečata na deponiju nije rezultiralo konačnom zabranom odlaganja otpada na ovoj lokaciji.

“S obzirom da je dokazano prisustvo teških metala, znači njihovo prisustvo u životnoj sredini ima ogroman uticaj prije svega na zdravlje ljudi, a ima i ekološki uticaj, ukoliko se ekspozicija vrši duži vremenski period, mogu da nastanu hronične posljedice na organizam. Prije svega, mogu da djeluju na zdravlje djece, u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim gastrointestinalni trakt, na centralni nervni sistem, a znamo da su teški metali i kancerogeni. Prisustvo teških metala može da bude preko vode, vazduha i tla, da se zadrži u zemljištu i da putem lanca ishrane dospijeva u ljudski organizam”, pojašnjava Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ona je preporučila građanima koji žive na ugroženom području da se pridržavaju pojačanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite te da ne koriste vodu iz potoka za navodnjavanje ili u druge svrhe.

Rješenje sanitarna deponija “Trešnjica”
Iz općine Goražde najavljuju skoro rješavanje problema odlaganja smeća na deponiju Šišeta, čija je upotrebna dozvola istekla prije četiri godine. Određene aktivnosti već su poduzete, još ranije je potpisan ugovor o javno privatnom partnerstvu o izgradnji sanitarne deponije. Navodno bi nakon izgradnje prilaznog puta trebalo početi odlaganje otpada na ovu lokaciju. I kantonalni zvaničnici ističu da je trajno rješenje ovog problema izgradnja sanitarne deponije “Trešnjica” za čiju izgradnju su stvorene formalno-pravne pretpostavke. Od Općine Goražde zatraženo je da se Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dostavi informacija o tome u kojoj fazi su aktivnosti na izgradnji deponije “Trešnjica”. To bi trebalo poslužiti i kao osnova na kojoj bi Kanton planirao na koji način i u kojim segmentima može pomoći u procesu izgradnje deponije, saopćeno je iz ove institucije.

Do konačnog rješenja kamioni JKP 6. mart svakodnevno odvoze smeće na lokaciju “Šišeta” nedaleko od poznatog izletišta “Rorovi”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se