EKSKLUZIVNO: Evo šta su Ivanić i Crnadak pisali Haškom tribunalu povodom revizije presude!

U pismu Ivanić između ostalog ističe kako je svjedočio brojnim spekulacijama u kojima pojedini političari otvoreno iskazuju namjeru da se pokrene postupak revizije.

Ivanić u pismo dalje navodi da bi bilo kakva akcija u tom pravcu predstavljala kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

Slobodna Bosna došla je u posjed pisama koja su Mladen Ivanić u svojstvu člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda te Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, poslali Haškom tribunalu povodom zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde povodom tužbe protiv Srbije za genocid u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Ivanić je, zanimljivo, pismo poslao još 13. jula 2016. godine.

U pismu Ivanić između ostalog ističe kako je svjedočio brojnim spekulacijama u kojima pojedini političari otvoreno iskazuju namjeru da se pokrene postupak revizije. Ivanić u pismo dalje navodi da bi bilo kakva akcija u tom pravcu predstavljala kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.Ovakav stav Ivanić potkrepljuje tvrdnjom da agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, Sakib Softić, ne može podnijeti zahtjev za reviziju presude bez novog odobrenja od strane Predsjedništva BiH.

„U slučaju da gospodin Sakib Softić odluči da podnese zahtjev za reviziju na svoju ruku, važno je da Sud bude svjestan da Softić nema potrebnu dozvolu da predstavlja Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde. Niti će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine niti Ministarstvo Vanjskih poslova obezbijediti bilo kakvu vrstu dozvole bilo kome da aplicira za reviziju presude u slučaju protiv Republike Srbije“, navodi Ivanić u svom pismu.

Ministar vanjskih poslova BiH i stranački kolega Mladena Ivanića, Igor Crnadak, u pismu gotovo identičnog sadržaja poslanom 3. februara 2017. godine, također naglašava da Sakib Softić ne može predati aplikaciju jer za to nema dozvolu od Predsjedništva BiH.

„Proces donošenja odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine opisan je u Članu V (2) Ustava BiH. Svaka odluka Predsjedništva mora biti usvojena konsenzusom od strane sva tri člana Predsjedništva, uslijed postojećeg mehanizma za blokiranje usvajanja odluka u slučaju njihovog neslaganja“, navodi između ostalog Crnadak.

Postavlja se pitanje: ako član Predsjedništva Mladen Ivanić već tvrdi da Sakib Softić nema pravo zastupati Bosnu i Hercegovinu, jer za to nema dozvolu sva tri člana Predsjedništva, zbog čega onda Ivanić, umjesto slanja pisma Međunarodnom sudu pravde, nije iskoristio svoje institucionalne vlasti kako bi spriječio podnošenje aplikacije za reviziju presude?

Problem leži u tome što je Sakib Softić za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde imenovan još 2002. godine, od strane Predsjedništva čiji su sastav tada činili Beriz Belkić, Jozo Križanović i Živko Radišić. Tadašnji srpski član Živko Radišić imao je mogućnost uložiti veto na takvu odluku, ali ga nije iskoristio. Stoga, od tog trenutka Softić je zvanični i legalni agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Ivaniću na raspolaganju stoji mehanizam traženja opoziva Softića od strane Predsjedništva, no na takav korak se ne odlučuje jer je svjestan da za to ne može dobiti potrebnu podršku u Predsjedništvu.

Osim pukih tvrdnji kako je revizija tužbe nelegalna i protuustavna, Ivanić i Crnadak u svojim pismima ne nude nijedan dokaz kojim bi to potkrijepili. Ako je agentu Softiću istekao mandat kao što tvrde, onda bi trebali navesti konkretnu odluku koja to potvrđuje. Iz odluke o imenovanju agenta Sakiba Softića iz 2002. vidljivo je da njegov mandat nije vremenski ograničen, što znači da traje sve vrijeme dok traje spor BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se