Erasmus program u Austriji

Erasmus program se provodi u 33 države, državama članicama Evropske unije,Islandu,

Norveškoj,Lihtenštajnu,Švajcarskoj i Turskoj na ukupno oko 4.000 univerziteta.Austrija je jedna od najpopularnijih zemalja za studiranje jer nudi visok kvalitet obrazovanja,  raznovrsne programe i relativno niske školarine,a ima visok rejting u svijetu obrazovanja.

Univerzitet u Beču kao najveći na njemačkom govornom području nalazi se na 184. mjestu univerziteta u svijetu,a  ima veoma dugu tradiciju, osnovan je 1365. godine.U prošloj školskoj godini je na studijama u Beču bilo 95.000 studenata.

I mladima iz Bosne i Hercegovine ova zemlja je jedan od vodećih izbora.Još 1979. godine potpisan je Sporazum između Austrije i tadašnje SFRJ da se međusobno priznaju diplome i akademska zvanja.Taj je sporazum prenesen i na zemlje bivše Jugoslavije  i traje do danas.

U Udruženju bh. studenata u Evropi (STUDIRAJeu) saopšteno je da je uslov za upis na fakultet u Austriji da se najprije upiše studij u BiH.Državljani BiH trenutno na većini austrijskih univerziteta plaćaju školarinu od oko 740 eura po semestru, odnosno 1.500 eura godišnje,navode iz ovog Udruženja.

Na pojedinim univerzitetima, poput Univerziteta Beč, taj iznos je dvostruko manji i iznosi oko 380 eura, a na nekima postoji i mogućnost povrata školarine ako polože određeni broj ispita. S potvrdom o upisu  na studij u BiH može se aplicirati na isti studij u Austriji. Ukoliko je dokumentacija potpuna, upis je zagarantovan.

Postoje rijetki studiji u Austriji poput medicine, stomatologije ili veterine gdje je dodatno potrebno položiti i prijemni ispit u Austriji Tokom studija u Austriji državljani BiH moraju imati boravišnu dozvolu. Najčešće se radi o studentskoj vizi koja se jednom godišnje produžava. Prilikom produžavanja potrebno je priložiti dokaz o položenim ispitima iz protekle godine, kao i o određenoj svoti novca, odnosno nekoliko hiljada eura, na bankovnom računu.

Studenti koji tek upišu studij u Austriji imaju pravo da rade deset sati sedmično, pri čemu prosječna zarada iznosi oko 350 eura. Ukoliko završe prvi ciklus studija (bachelor studij), imaju pravo raditi i do 20 sati sedmično. Međutim, da bi dobili radnu dozvolu, studenti prethodno moraju pronaći poslodavca koji bi za njih aplicirao za radnu dozvolu.

Internacionalno iskustvo je značajno za studente jer na taj način dobijaju dodatnu vrijednost  od školovanja i imaju mogućnost sticanja novih vještina,izjavila je Aleksandra Budić,studentica u Beču.

-Da bi se ovdje nostifikovala diploma potrebno je stupiti u kontakt sa nadležnom Službom ministarstva nauke Austrije u Beču koji daje informacije o samom procesu, kaže Budić navodeći da proces može potrajati posebno kada se radi o fakultetima društvenih nauka.

Obrazovanje otvara niz mogućnosti koje se mogu primjeniti u privredi i drugim oblastima i u svim zemljama gdje je znanje konkurentno.

Austrija je više od dvije decenije članica Evropske unije.Generalni sekretar austrijskog društva za evropske politike Paul Schmidt izjavio je da je stopa nezaposlenosti vrlo niska i to je tako više od dvadeset godina i kreće se oko 5 do 6 procenata što je gotovo puna zaposlenost.

-Postoje mnoge koristi.Imate političke kao i ekonomske koristi.Posmatrano s političke strane imate političku stabilnost, a  možete slobodno putovati ,raditi, studirati  ili živjeti gdje god odaberete, rekao je Schmidt dodajući da je u  ekonomskom smislu jedna od koristi  uvođenje evra kao jedinstvene valute.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se