ERDOGAN, EKSKLUZIVNO ZA CNN: “Znate, mogao bih umrijeti svakog trenutka…”

Naprotiv, Erogan tvrdi da referendum uopće nije namijenjen njemu.

– Znate, ja nisam besmrtan. Mogu umrijeti svakog trenutka…

Erdogan je oštro demantirao da mu je cilj slomiti dosadašnji turski politički sistem. Bez obzira na to što se prošle nedjelje izglasalo da sam Erdogan može birati neke ustavne suce, ministre, ali i ukinuti ured premijera.

– Istina, promjene su velike. Ali to ne znači da ću postati diktator.

Tamo gdje je diktatura nema predsjedničkog sistema. A ovo što ste vidjeli u nedjelju zove se demokracija. Ja to zovem voljom naroda – rekao je Erdogan.

Predsjednik se ne osvrće na činjenicu da mu je zemlja duboko podijeljena nakon nedjeljnog referenduma. Podsjetimo, ustavne promjene izglasane su za ‘dlaku’, tek 51,4 posto Turaka zaokružilo je ‘da’, dok druga strana grmi da je referendum bio neregularan. Erdogan se ne zamara kritikama svojih protivnika…

– Ja sam inače nogometaš, pa ću sportskim žargonom objasniti trenutačnu situaciju. Nema veze pobijediš li 1-0 ili 5-0, pobjeda je pobjeda.

Međunarodni promatrači u Turskoj nisu otišli toliko daleko da su proglasili prevaru na referendumu, ali su naglasili da je to bila ‘neravnopravna borba’. Pritom su mislili na medije koji su pod kontrolom Erdogana i koji su narod bombardirali samo vijestima koje odgovaraju predsjedniku.

– Ti ljudi moraju znati gdje im je mjesto – zagrmio je novi sultan i odaslao poruku Europskoj uniji.

– Pune 54 godine stojimo pred vratima EU. S političkog gledišta, to jednostavno nije podnošljivo. Pokušali smo ispuniti sve njihove zahtjeve, ali oni nisu održali svoja obećanje. Ako promijene politiku prema Turskoj, onda opet možemo sjesti za stol i vidjeti što se još može napraviti.

Za razliku od europskih lidera koji su izražavali zabrinutost rezultatom referenduma, iz SAD-a je stigla čestitka. Donald Trump je osobno nazvao Erdogana i zaželio mu sreću.

– Lijepo je to, ali još ljepše bi bilo da se nađemo uživo i poboljšamo našu suradnju. Sviđa mi se Trump, njegovi potezi čine me sretnim. Mi smo saveznici i vjerujem da možemo riješiti puno problema, rekao je Erdogan.

Trumpov donedavni savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, inače, radio je u vrijeme dok je bio u Trumpovom izbornom stožeru kao lobist za jednu američku organizaciju usko povezanu s Erdoganom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se