Erdogan: Provodimo najvažniju reformu u historiji naše nacije

IZVORklix.ba

Erdogan je rekao da je Turska danas pokazala zrelost glasajući na referendumu o uvođenju predsjedničkog sistema u zemlji.

On je kazao da su nezvanični rezultati pokazali da je više od 51 posto birača glasalo “za” te se zahvalio svakom pojedinačnom građaninu koji je učestvovao bez obzira kako je glasao.

“Sve dok narod ove zemlje podržava demokratiju Turska će imati snagu i sposobnost da prebrodi sve problem. Mi provodimo najvažniju reformu u historiji naše nacije”, rekao je Erdogan.

Dodao je da su na primjeru državnog udara imali jasnu poruku nacije da podržava demokratiju ističući da je Turska danas glasala za sistem demokratije o kojem se priča više od 200 godina.

“Teško je podržati promjene, a uvijek je puno lakše podržati status quo. Zahvaljujući rezultatima moći ćemo implementirati promjene koje sadrža 18 članova”, kazao je Erdogan.

Rekao je da narod podržava njihovu vladavinu i da je to potvrđeno na današnjem referendum nakon čega se zahvalio premijeru Turske i ostalim funkcionerima.

“Ishod ovog referenduma pokazuje da je naša nacija odobrila ono što smo predložili, a to je sistem predsjedničke vladavine. Ovo je značajna promjena”, rekao je Erdogan.

Kako kaže ustavne promjene imaju posebnu važnost zato što se time naglašava važnost predsjednika kao i ostalih dijelova vlasti.

“Veoma je važno da živimo pod jednom zastavom i u jednoj zemlji. U cjelini gledano ovo je pobjeda Turske. Sve promjene ustava neće biti odmah implementirane već nakon izbora 2019. godine, a do tada imamo mnogo posla”, kazao je Erdogan.

Istakao je da predsjednik neće moć postati neko ko iskorištava problem građana već će biti važno da im “uđe u srca i da ima prijedloge”.

“Svi koji budu kandidati na izborima u ovoj zemlji morat će biti spremni na to. Svi referendumi kroz koje smo prošli, a bilo ih je osam, kada ih stavimo na sto onda možemo vidjeti koliko je posljednji značajan”, rekao je Erdogan.

Na kraju je poručio da očekuje od podršku od saveznika, a naročito u borbi protiv terorizma.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se