17 C
Bihać
Utorak, 28 Septembra, 2021

EU: Pritisak na pravosuđe u aferi “Respiratori” neprimjeren, zašto policija nije provjeravala mjere zabrane Novaliću?!

Ovaj slučaj pokrenuo je neviđeno miješanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na neovisnost pravosuđa zabrinjava, stoji u izvjestaju EU

Evropska unija je u izvještaju o napretku BiH za 2020. godinu koji je jučer objavljen, žestoko kritikovala pritisak na pravosuđe nakon što je pokrenuta istraga u aferi “Respiratori”!

Pritisak je ocijenjen neprimjerenim, istovremeno, istaknuto je da je Sud BiH odbacio prijedlog za pritvor osumnjičenima naredivši mjere zabrane. Međutim, kako je konstatirano u izvještaju, Sud BiH nije kao u nekim ranijim slučajevima naredio nazdor nad ovim preventivnim mjerama!

Evo šta stoji u izvještaju EU:

“Državno tužilaštvo započelo je istragu u jednom slučaju navodne prevare povezane s javnom nabavkom medicinske opreme COVID-19, o kojoj se uglavnom izvještava u medijima. Istraga je još u toku. Ovaj slučaj pokrenuo je neviđeno miješanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na neovisnost pravosuđa zabrinjava. Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev tužilaca za pritvor osumnjičenih i naložio preventivnu mjeru zabrane kontaktiranja drugih osumnjičenih ili svjedoka. Suprotno svojoj prethodnoj praksi, sud nije naredio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od strane agencije za provođenje zakona”

Podsjetimo, istraga zbog nabavke 100 respiratora pokrenuta je protiv premijera Fadila Novalića (SDA), Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” i Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ-a. Osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

Nakon što je istraga otvorena, Stranka demokratske akcije je prednjačila u reakcijama protiv Tužilaštva BiH ocijenivši istragu udarom na Bošnjake.

Međutim, kako smo ranije i objavili, postupajući tužioci u ovom predmetu su Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Merisa Nurkić.

Vrlo indikativno je da Evropska unija upozorava da je Sud BiH donio mjere zabrane, ali da “nije naredio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od agencije za provođenje zakona”. No, mjere su kasnije ukinute, iako se Tužilaštvo žalilo više puta da se ne poštivaju, traživši da se ponovo odrede i zabrani konakt s osumnjičenima i svjedocima.

Primjerice, u slučaju Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, policija je kada su mu bile izrečene stroge mjere zabrane, svaki dan više puta provjeravala da li se one poštuju. Međutim, očito da je i Evropska unija uvidjela da se u slučaju afere “Respiratori” ne primjenjuju isti pravni standardi!

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se