EU4 BUSINESS: Podrška EU razvoju privatnog sektora u BiH

Evropska unija i Savezna Republika Njemačka zajednički sufinansiraju projekat pod nazivom EU4Business u Bosni i Hercegovini ukupne vrijednosti 16.1 miliona eura od čega Evropska unija  sa 15 milion eura i SR Njemačka sa 1.1 milion eura.

Projekat provode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO) u saradnji sa domaćim institucijama u periodu od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Direktni korisnici finansijske podrške biće domaće kompanije, farmeri, preduzetnici i brzo-rastuće firme. Također, projekat doprinosi reformskim procesima u BiH te stvaranju boljeg poslovnog okruženja, rečeno je na predstavljanju projekta u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini početkom juna.

Od ukupne vrijednosti projekta, za bespovratna sredstva namijenjena domaćim firmama planirano je 10 miliona eura. Očekuje se implementacija 100 projekata, 80 novih biznisa, povećanje izvoza, ali i prihoda od prodaje u turizmu i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Osnovni cilj Projekta EU4Bussiness je jačanje kapaciteta BiH za ekonomski rast i zapošljavanje kroz podršku razvoju konkurentnosti i inovativnosti u sljedeća tri prioritetna područja: izvozno orjentisani sektori, turizam, poljoprivredno-prehrambeni sektor i ruralni razvoj.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark,šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da je ovaj projekat dio širih napora koje EU i partneri pokušavaju uraditi u BiH i da će se  nadovezati na rezultate druga dva projekta EU – “Posjete lokalnim zajednicama” i “Inicijativa za lokalnu vlast”.

“To radimo zato što smo nakon tri godine reformskih napora zaključili da je link koji nedostaje na nivou lokalnih zajednica. Tu imate mala i srednja preduzeća koja se otvaraju i oni napreduju. Nedavno sam u okviru projekta koji smo paralelno radili posjetio 14-15 općina gdje sam razgovarao sa načelnicima, ali i običnim ljudima, poduzetnicima, poljoprivrednicima, studentima, predstavnicima civilnog društva”, rekao je Wigemark, naglasivši da nedostaje dovoljno finansijskih resursa.

“Želimo da potaknemo uspješne priče kompanija u BiH. Program će takođe pokriti i ruralni razvoj, kao i oblast poljoprivredno-prehrambenog sektora. Bavićemo se i turizmom koji je važan za mnoge lokalne zajednice širom BiH”, naveo je Wigemark.

Christine Constanze Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH navela je da se u projektu radi o pružanju konkretne pomoći na lokalnom nivou da se privuku investicije i stvore nova radna mjesta.

-Želimo da BiH bude spremna za EU i stoga pružamo pomoć zajednicama i poljoprivrednicima kako bismo ostvarili taj cilj”,kazala je ambasadorica Njemačke u BiH.

Direktorica Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Brigitte Heuel-Rolf istakla je da je cilj projekta pomoći firmama da budu konkurentnije i inovativnije.

– EU4Business je izvanredna prilika za domaće firme i institucije da apliciraju za dostupne grantove i da se fokusiraju na izvozne mogućnosti i jačanje konkurentnosti i inovativnih pristupa”, kazala je Heuel-Rolf.

Ekonomija zahtijeva brzo adaptiranje i kontinuitet znanja, bila je jedna od poruka na predstavljanju projekta. Istaknuto  je da Bosna i Hercegovina ima kvalitetnu radnu snagu, dobre firme, ali da  još uvijek mnogima nedostaje znanja  kako bi pristupili evropskim fondovima te da je stalna edukacija neophodna kako bi se mogli pratiti evropski tokovi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se